Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Μέγας Ιεράρχης

0
233

Στις 25 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, τον άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, γνωστό και ως Θεολόγο, που υπήρξε και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού, θεωρήθηκε ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας.

Γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό, κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Έλαβε χριστιανική αγωγή από τον πατέρα του, που ήταν επίσκοπος, και τη μητέρα του Νόννα. Σπούδασε στα πιο ονομαστά πνευματικά κέντρα της εποχής του, στην Καισάρεια, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, όπου είχε συμμαθητή τον Μέγα Βασίλειο.

Μετά τις σπουδές του γύρισε στη Ναζιανζό, σε ηλικία 30 ετών. Αφού βαπτίστηκε, έφυγε για την έρημο, όπου έγινε μοναχός. Από την έρημο τον κάλεσε ο γέρος πατέρας του για να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο και κατ’ απαίτηση των χριστιανών και παρά τη θέλησή του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Αργότερα, ο Μέγας Βασίλειος, που ήταν αρχιεπίσκοπος στην Καισάρεια, τον χειροτόνησε επίσκοπο – παρά τη θέλησή του και πάλι.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του προτίμησε να φύγει και πάλι στην έρημο, όταν όμως οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης τον κάλεσαν να αναλάβει τον αγώνα εναντίον των Αρειανών, μετέβη στη Βασιλεύουσα και έστησε το πνευματικό στρατηγείο του στο ναό της Αγίας Αναστασίας. Εκεί εκφώνησε τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους του ενάντια στους Αρειανούς, για τους οποίους ονομάστηκε Θεολόγος.

Το 381 συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη η Β’ Οικουμενική Σύνοδος και τα μέλη της τον ανακήρυξαν πρόεδρό της και τον εξέλεξαν Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως. Όμως, ορισμένα μέλη της Συνόδου, που εμφανίστηκαν καθυστερημένα στις εργασίες της, αμφισβήτησαν την εκλογή του και ο Γρηγόριος δεν δίστασε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στην έρημο, αφού προηγουμένως εκφώνησε τον περίφημο «Συντακτήριο Λόγο» του. Εκεί πέρασε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του, με προσευχή, μελέτη και συγγραφή.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, που χωρίζεται σε Λόγους (αντιαιρετικούς, εόρτιους, εγκωμιαστικούς κ.λπ.), Επιστολές και Ποιήματα (θεολογικά και ιστορικά), ενώ ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να εξηγήσει τη σχέση του Πνεύματος και της Θεότητας.

Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος, ενώ το ιερό σκήνωμα του στον ομώνυμο ναό του στη Νέα Καρβάλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ