Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Πειραιά

0
493

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, κατά την κοπή της πίτας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το προηγούμενο Σάββατο, ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Το «τιμαλφέστατο θησαύρισμα του Πόντου», όπως χαρακτηριστικά είπε, μαζί με το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και το σταυρό των Κομνηνών -που φυλάσσονται στο Βέρμιο, στο ναό της Παναγίας Σουμελά-, θα έρθουν στον ιερό ναό του Πειραιά «προς αγιασμό και ευλογία των Ποντίων αδελφών του λεκανοπεδίου».

Αρχικά γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους ότι φέτος «στον Πειραιά, στις 19 Μαΐου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου που είναι τόσο πολύ σημαντικό, γιατί θα είναι το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Για να υπομιμνήσκει τη θυσία των 353.000 Ελλήνων Ποντίων αδελφών μας, τα μαρτύριά τους και το αίμα που έρρευσε για να ποτίσει το δέντρο της Ρωμιοσύνης».

Εν συνεχεία ο κ. Σεραφείμ μίλησε για «τα σεβάσματα του Πόντου», όπως αποκάλεσε την αγία εικόνα, το Ευαγγέλιο και το σταυρό των Κομνηνών, που θα βρίσκονται σε λίγο καιρό στον Πειραιά, «για να ευλογήσουν τον ποντιακό ελληνισμό διαχρονικά και κυρίως να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές και να υπομνήσκουν τη θυσία των προγόνων μας, για να είμεθα εμείς ελεύθεροι, για να χαιρόμεθα τη δημοκρατία μας και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας».

Ο κ. Γιώργος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ήταν της Μητρόπολης Πειραιώς και ότι ως ίδρυμα θα την αποδεχθούν και τυπικά κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. «Αν συμπέσει και συνδυαστούν [η εορτή και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου], θα είναι ευλογημένο. Ό,τι πει ο Μητροπολίτης».

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρίσκεται από τις 17 Μαΐου στον Πειραιά.

Πηγή: vimaorthodoxias

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ