Ποιοι ήταν οι Προφήτες που είδαν τον Χριστό

0
471

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Συμεών του Θεοδόχου και της αγίας Προφήτιδος Άννας, των ενάρετων ανθρώπων που αξιώθηκαν να αντικρίσουν πρώτοι τον Ιησού στο ναό και να διαλαλήσουν προφητικά ότι αυτός είναι ο Σωτήρας για όλους τους λαούς, ο Μεσσίας που τόσα χρόνια περίμεναν για να αποκαλύψει τον αληθινό Θεό.

Τόσο ο Συμεών όσο και η Άννα συνδέονται με την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, γι’ αυτό και η μνήμη τους τιμάται μία μέρα μετά, στις 3 Φεβρουαρίου.

O άγιος Συμεών κατοικούσε στο Ιεροσόλυμα και ήταν άνθρωπος ευλαβής και δίκαιος. Για τις αρετές του αυτές το Άγιο Πνεύμα του είχε αποκαλύψει ότι δεν θα πέθαινε προτού δεχθεί στην αγκαλιά του τον Χριστό, μια προσδοκία που τον εμψύχωνε ως τα βαθιά του γεράματα.

Και πράγματι σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Άγιο Πνεύμα του μήνυσε να μεταβεί στο ναό του Σολομώντα. Με νεανικό σφρίγος ο Συμεών έφθασε στο ναό και δέχθηκε με αγαλλίαση στην αγκαλιά του τον Χριστό. Τώρα πια μπορούσε να πεθάνει ήρεμος και ευχαριστώντας τον Θεό που τον αξίωσε να είναι αυτός που θα υποδεχθεί στο ναό τον μικρό Ιησού είπε: «Νυν απολύεις τον δούλον Σου, Δέσποτα…» (δηλαδή: Τώρα πάρε την ψυχή μου, Δέσποτα).

Η προφήτιδα Άννα ήταν θυγατέρα του Φανουήλ και καταγόταν από τη φυλή του Ασήρ. Νυμφεύθηκε σε νεαρή ηλικία, αλλά επτά χρόνια μετά τον γάμο της έμεινε χήρα. Έκτοτε τάχθηκε στην υπηρεσία του Θεού, εγκαταστάθηκε στο ναό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστεία, προσευχή, ανάγνωση και μελέτη των θείων γραφών και έργα φιλανθρωπίας.

O πανάγαθος Θεός, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την αγία ζωή της, της μετέδωσε το προφητικό χάρισμα. Έτσι η Άννα, σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών αξιώθηκε να δει κι εκείνη τον Χριστό. Γι’ αυτή τη μεγάλη ευεργεσία, η Άννα ευχαρίστησε θερμά τον Θεό και αναγνώρισε εν είδει προφητείας ότι αυτός είναι ο Μεσσίας, τον οποίο όλοι με αγωνία περίμεναν.

Η μνήμη της Προφήτιδος Άννας επαναλαμβάνεται και στις 28 Αυγούστου.

Απολυτίκιο:

Τὸν Ὕπερθεον Λόγον σάρκα γενόμενον, ἐνηγκαλίσω ὡς βρέφος ἐν τῷ Ναῷ τοῦ Θεοῦ, Θεοδόχε Συμεὼν Πρεσβῦτα ἔνδοξε, ὅθεν καὶ Ἄννα ἡ σεπτή, ἀνθομολόγησιν αὐτῶ, προσήγαγεν ὠς Προφήτις, ὅθεν ὑμᾶς εὐφημοῦμεν, οἴα Χριστοῦ θείους θεράποντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ