Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε τη μέρα αυτή

0
102

Όπως στις μέρες μας έχουμε τον σαραντισμό μετά τη γέννηση ενός παιδιού, ανάλογο θρησκευτικό έθιμο υπήρχε και στα χρόνια του Χριστού. Οι γονείς δηλαδή έπρεπε να πηγαίνουν το παιδί τους στα Ιεροσόλυμα, στο Ναό του Σολομώντα. Μαζί πρόσφεραν σαν θυσία ένα ζευγάρι τρυγονιών ή δύο μικρά περιστέρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, όλα τα πρωτότοκα αγόρια ήταν αφιερωμένα στον Θεό εις ανάμνηση της σωτηρίας των πρωτότοκων στην Αίγυπτο.

Στα Ιεροσόλυμα βρισκόταν τότε ένας ευλαβής άνθρωπος που τον έλεγαν Συμεών. Περίμενε τη σωτηρία του Ισραήλ και τον καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα. Του είχε φανερώσει λοιπόν το Άγιο Πνεύμα ότι δεν θα πέθαινε προτού δει τον Μεσσία (τον Χριστό). Κι εκείνος περίμενε, λένε, πολύ περισσότερο και από διακόσια χρόνια! Τότε του υπέδειξε το Άγιο Πνεύμα να πάει στο Ναό. Μόλις ο Ιωσήφ και η Μαρία πήγαν εκεί τον Ιησού, τον πήρε στην αγκαλιά του, δόξασε τον Θεό και είπε:

«Τώρα, Κύριε, μπορείς να αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει, γιατί τα μάτια μου είδαν το Σωτήρα, που ετοίμασες για όλους τους λαούς, το Φως που θα φωτίσει όλα τα έθνη…».

Ο άγιος Συμεών τους ευλόγησε και είπε προφητικά στη Μαρία:

«Αυτός θα γίνει αιτία να σωθούν πολλοί· πολλοί πάλι δεν θα τον πιστέψουν και θα καταστραφούν… Όσο για σένα, ο πόνος που έχεις να περάσεις για το παιδί σου, σαν δίκοπο μαχαίρι θα σου τρυπήσει την καρδιά».

Αυτή η υποδοχή του Ιησού από τον υπερήλικα ιερέα Συμεών ονομάζεται Υπαπαντή (που σημαίνει προϋπάντηση) και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και τη μέρα αυτή έχουν την ονομαστική τους εορτή η Υπαπαντή, ο Παναγιώτης, η Μαρία και η Δέσποινα.

Αρχικά η Υπαπαντή γιορταζόταν στον βυζαντινό κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν μία μάλλον μικρή θρησκευτική εορτή, την οποία ανήγαγε σε δεσποτική ο Ιουστινιανός και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 του Φλεβάρη, προκειμένου να ζητήσει τη μεσιτεία του Κυρίου για ένα λοιμό που είχε ενσκήψει στην επικράτειά του. Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο ναό των Βλαχερνών, μια συνήθεια που εξακολούθησε μέχρι το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Την ημέρα της Παναγίας της Παπαντής αργούν οι μυλωνάδες της Κρήτης. Τιμούν την Παναγία τη Μυλιαργούσα, που την έχουν για προστάτιδά τους. Την αργία τηρούν και οι αγρότες, για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση.

Μάλιστα τα παλιότερα χρόνια την ημέρα της Υπαπαντής ήταν και η γιορτή της Μητέρας, πριν μεταφερθεί τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, κατά τα ξένα πρότυπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ