Τι είναι το Τριώδιο και πώς νηστεύουμε αυτή την περίοδο;

0
305

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε το Τριώδιο, μια απόλυτα πνευματική περίοδος μείζονος σημασίας για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Αλήθεια, τι αποτελεί το Τριώδιο για την Ορθοδοξία και σε τι αναφέρεται;

Πρώτα πρώτα το Τριώδιο είναι ένα από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο πριν από το Πάσχα.

Οι ύμνοι αυτοί λέγονται Τριώδια γιατί έχουν τρεις ωδές (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους της Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές) και γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Κατ’ επέκταση λοιπόν Τριώδιο ονομάζεται και η κινητή περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι σε χρήση το λειτουργικό βιβλίο του Τριωδίου.

Το Τριώδιο με τις 10 εβδομάδες του, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες χωρίς νηστεία και οι επόμενες επτά με αυστηρή νηστεία, οριοθετεί την περίοδο της κάθαρσης της ψυχής των πιστών προ της Αναστάσεως του Κυρίου και ακολούθως της υποδοχής του Αγίου Πνεύματος (Πεντηκοστής).

Το διάστημα του Τριωδίου πριν από την Καθαρά Δευτέρα λειτουργεί για τους ορθόδοξους χριστιανούς ως περίοδος περισυλλογής και προετοιμασίας για τη Σαρακοστή.

Κάθε Κυριακή αυτού του διαστήματος έχει τη δική της σημειολογία και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ιδίως όσον αφορά στη διατροφή μας.

Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, προτρέπει τους χριστιανούς να είναι ταπεινοί όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος. Την εβδομάδα που ακολουθεί γίνεται «κατάλυση στα πάντα» σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία, δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Γι’ αυτό η εβδομάδα αυτή ονομάζεται και «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη του ασωτου

Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρήσεως. Την εβδομάδα του Ασώτου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής, ενώ την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά το οποίο καταναλώνονται αφειδώς κρεατικά μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κρέας όσοι θα νηστέψουν, ενώ την εβδομάδα που ακολουθεί επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη της τυροφαγου

Όσον αφορά την τέταρτη Κυριακή, αυτή της Τυροφάγου, το Ευαγγέλιο της ημέρας αναφέρεται στην αξία της συγχώρεσης και της νηστείας. Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου και τους παροτρύνει να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.

Από την επομένη, Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που σε συνδυασμό με την εγκράτεια, την προσευχή και την ελεημοσύνη μας προετοιμάζει για την Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση του Κυρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ