Άγιος Χαράλαμπος: Πλήθος θαυμάτων στον Πύργο από τον προστάτη άγιό του

0
137

Ο άγιος Χαράλαμπος, η ζωή του οποίου ήταν μια συνεχής υπηρεσία αφοσίωσης στον Χριστό και αγάπης προς τον πλησίον, έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε το 202 μ.Χ. σε ηλικία 113 ετών.

Η τιμία κάρα του βρίσκεται στα Μετέωρα, στη Μονή του Αγίου Στεφάνου, ενώ τα άγια λείψανά του διώχνουν τα βάσανα και τις ασθένειες όσων τον παρακαλούν, καθώς, χάρη στα ανείπωτα μαρτύρια και τη μεγάλη του αγιότητα, έλαβε από τον Κύριο το χάρισμα να επιτελεί θαύματα.

Παραδίδεται μάλιστα ότι στον τόπο του μαρτυρίου του συνέβη και το εξής θαυμαστό: Ανοίξα­νε για μια στιγμή οι Ουρανοί και φάνηκε ο Χριστός με πλήθος αγγέλων και είπε στον ιερομάρτυρα να του ζητήσει όποια χάρη επιθυμεί, μια που τόσο πολύ βασανίστηκε. Κι εκείνος, ευχαριστώντας τον ολόψυχα, του ζήτησε σε όποιο μέρος βρεθεί το λείψανό του να μην υπάρξει ποτέ πείνα ούτε αρρώστια, αλλά να επικρατεί ειρήνη και σωτηρία ψυχών.

Από τότε λοιπόν ο άγιος Χαράλαμπος κάνει παράδοξα κι εκπληκτικά θαύματα, ιδίως φύλασσε τους ανθρώπους από τη φοβερή νόσο της πανώλης. Γι’ αυτό, στα παλιά τα χρόνια, όσες φορές ενέσκηπτε η φοβερή αυτή αρρώστια, κατεβάζανε οι Πατέρες την αγία κάρα του κάτω στις πόλεις και το κακό σταματούσε αμέσως.

Πολλά είναι και τα θαύματα του αγίου στην πόλη του Πύργου, που τον έχει πολιούχο και προστάτη της. Και νά γιατί…

Το 1687 οι Αγαρηνοί, με αρχηγό τον τρομερό Αχμέτ Εφέντη, πολιόρκησαν τον Πύργο. Μετά από παρακλήσεις των κατοίκων στον άγιο Χαράλαμπο, έπεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και οι περισσότεροι από τους στρατιώτες του πέθαναν, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το στράτευμα και να σωθεί η πόλη από την πολιορκία.

Αλλά και από την πανούκλα δοκιμάστηκε συχνά η πόλη, όπως συνέβη και το 1860. Ωστόσο, μετά από θερμή προσευχή προς τον άγιο, οι Πυργιώτες διασώθηκαν. Λέγεται μάλιστα ότι είδαν ένα καταπληκτικό θέαμα: Τον άγιο με τη ράβδο του να σπρώχνει ένα λευκό σαν βαμβάκι νέφος στον ουρανό μέχρι που το έριξε στη θάλασσα! Ήταν η ασθένεια που καταδίωκε…

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, πάλι, οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πύργου και τον πολιόρκησαν με σκοπό να προχωρήσουν προς την Τριπολιτσά και να πατάξουν τα επαναστατικά στρατεύματα. Αφού έκαψαν ένα μέρος της πόλης, προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον κεντρικό δρόμο, όμως στα περίχωρα του μικρού ναού του Αγίου Χαραλάμπους ένας μικρός αριθμός αγωνιστών εκδίωξε με τη βοήθεια του αγίου τους πολυάριθμους Τούρκους.

Επίσης ο Πύργος προστατεύθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον άγιο Χαράλαμπο και από τη γρίπη του 1918.

Αλλά και το 1941, πριν βομβαρδίσουν οι Ιταλοί την πόλη, δημιουργήθηκε ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης στον ουρανό με αποτέλεσμα να αναβληθεί και εν τέλει να ματαιωθεί ο βομβαρδισμός. Κατά την ορθόδοξη παράδοση στον άγιο Χαράλαμπο οφείλεται και η σωτηρία των κατοίκων λίγο πριν καταλάβουν την πόλη οι Γερμανοί. Στο σφοδρό βομβαρδισμό που προηγήθηκε, οι βόμβες έπεσαν σε ακατοίκητα μέρη, ενώ πολλές δεν εξερράγησαν καθόλου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ