Μεγάλη συναυλία βυζαντινής μουσικής στις Βρυξέλλες

0
104

Μεγάλη συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου στην Eglise des Carmes, στις Βρυξέλλες. 

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Βελγίου, συμμετείχαν δύο χορωδίες από την Ελλάδα. Η ανδρική βυζαντινή χορωδία «Τρόπος», απαρτιζόμενη από δέκα μέλη υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, από την Αθήνα, και η γυναικεία χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης «Αγία Κασσιανή Υμνογράφος», υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου

Όπως διαβάζουμε στη Ρομφαία, την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας αναφερόμενος στην ιστορία και την εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής, η οποία είναι κυρίως εκκλησιαστική αλλά ταυτόχρονα αφορά και την ελληνορθόδοξη παράδοση, ενώ συνεχάρη τόσο την κ. Σπυράκη για την πρωτοβουλία της συναυλίας όσο και τις δύο χορωδίες που ταξίδεψαν στο Βέλγιο προκειμένου να μεταφέρουν ήχους της ελληνικής βυζαντινής παράδοσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι χορωδίες. Ο «Τρόπος» απέδωσε ύμνους που αφορούσαν την Υπαπαντή του Κυρίου και την Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ η «Κασσιανή» απέδωσε 12 τραγούδια Ελλήνων συνθετών, «ταξιδεύοντας» το ακροατήριο στις ομορφιές της Ελλάδας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και άλλοι ορθόδοξοι κληρικοί, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα εκπροσώπησε ο π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, ο οποίος επέδωσε στον Μητροπολίτη Βελγίου ένα εγκόλπιο με απεικόνιση της Παναγίας, ως δώρο του Σεβασμιωτάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ