Ποιοι θεωρούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία οι άγιοι της αγάπης;

0
435

Στις 13 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν από την ξενόφερτη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου (καθιερωμένη στην Ευρώπη ως η «επίσημη μέρα» του έρωτα), η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη ενός πολύ αγαπημένου ζευγαριού, δύο πιστών χριστιανών που έμειναν ενωμένοι ως το θάνατο. Πρόκειται για τον Ακύλα και την Πρίσκιλα, που μαρτύρησαν την εποχή του Νέρωνα και που η σχέση τους αποτελεί πρότυπο ιδανικής αγάπης. Γι΄αυτό και θεωρούνται το ιδανικό χριστιανικό ζευγάρι και προστάτες των συζύγων.

Οι άγιοι αυτοί κατάγονταν από τον Πόντο. Όταν εκδιώχθηκαν από τη Ρώμη όλοι οι Ιουδαίοι λόγω των αναταραχών στις συναγωγές για τον Ιησού, ο Ακύλας, σκηνοποιός στο επάγγελμα, και η γυναίκα του Πρίσκιλλα έφυγαν για την Κόρινθο.

Στην Κόρινθο τους συναντάει ο Απόστολος Παύλος, όπως αναφέρεται στις Πράξεις 18, 1-4: «…αναχώρησε (ο Παύλος) από την Αθήνα και ήρθε στην Κόρινθο. Εκεί βρήκε έναν Ιουδαίο από τον Πόντο, που τον έλεγαν Ακύλα. Αυτός είχε έρθει πρόσφατα από την Ιταλία μαζί με τη γυναίκα του την Πρίσκιλλα, επειδή ο Κλαύδιος είχε διατάξει να φύγουν όλοι οι Ιουδαίοι από τη Ρώμη. Ο Παύλος ήρθε σ΄αυτούς, κι επειδή είχαν την ίδια τέχνη, έμεινε μαζί τους και εργαζόταν. Η τέχνη τους ήταν να φτιάχνουν σκηνές. Κάθε Σάββατο συζητούσε στη συναγωγή και προσπαθούσε να πείσει Ιουδαίους και Έλληνες».

Όταν λοιπόν ο Απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία. Ο Παύλος έμεινε μαζί τους συνολικά 16 μήνες, όπου τους δίδαξε και τους μύησε στο χριστιανισμό. Εντυπωσιασμένοι από το κήρυγμά του, βαπτίσθηκαν χριστιανοί και αποφάσισαν μάλιστα να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα τον ακολούθησαν στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, όπου, αγαπημένοι και ευσεβείς, διέδωσαν τον χριστιανισμό (Πράξεις 18, 18-21). Από εκεί επέστρεψαν στη Ρώμη, για να συνεχίσουν να διδάσκουν το λόγο του Θεού.

O Απόστολος Παύλος τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι, για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος τους είναι ευγνώμων όχι μόνο εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε τη γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε: «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την πίστη του Χριστού;», και την ακολούθησε στο θάνατο.

Έτσι, με τον μαρτυρικό τους θάνατο, η Εκκλησία κατέταξε τους Απόστόλους Ακύλα και Πρίσκιλλα στις τάξεις των αγίων.

«Χριστὸν ἀγαπήσαντες καὶ φωτισθέντες τὸν νοῦν, τὴ πίστει ἐνούμενοι καὶ συζυγία σεμνή, Ἀκύλας καὶ Πρισκίλλα ἤσαν μὲν προεστῶτες ἐκκλησίας κατ’ οἶκον, Παύλου δὲ τοῦ φωστῆρος συνεργοὶ καὶ προστᾶται. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ