Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν: Τι ζητούσε από τους κατοίκους του χωριού όπου μαρτύρησε;

0
1391

Ο άγιος Βλάσιος από την Αιτωλοακαρνανία, τη μνήμη του οποίου τιμά η Εκκλησία μας στις 11 Φεβρουαρίου, ήταν ηγούμενος στην Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή των Σκλαβαίνων (Παλαίρου).

Εμαρτύρησε γύρω στο 1006 από Αγαρηνούς πειρατές (τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν στο σώμα του πέντε καρφιά), μαζί με άλλους πέντε μοναχούς και πολλούς από το ποίμνιό του, και ετάφη σε ξεχωριστό τάφο.

Τα χρόνια πέρασαν… Ώσπου στις αρχές του περασμένου αιώνα άρχισαν να συμβαίνουν ανεξήγητα αλλά και θαυμαστά γεγονότα στην περιοχή των Σκλαβαίνων. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής άρχισαν να βλέπουν σε όνειρα κάποιον επιβλητικό και ιεροπρεπή ρασοφόρο, ο οποίος τους έλεγε «Είμαι ο άγιος Βλάσιος. Να σκάψετε στο σημείο αυτό και να βγάλετε τα λείψανα μου», και τους έδειχνε έναν συγκεκριμένο τόπο. Οι κάτοικοι της περιοχής, μη μπορώντας να εξηγήσουν το γεγονός των εμφανίσεων αυτών, κατασκεύασαν ένα πέτρινο εικονοστάσι αφιερωμένο στον άγιο Βλάσιο επίσκοπο Σεβαστείας (συνεορτάζει στις 11 του Φλεβάρη), στο σημείο που τους έδειχνε ο άγνωστος ρασοφόρος. Δεν επιχείρησαν όμως ποτέ να σκάψουν… Οι εμφανίσεις του ιερέα πλήθαιναν, αλλά και πάλι δίσταζαν να προχωρήσουν στο έργο της εκταφής.

Ώσπου το 1923, όπως παραδίδεται, ο άγιος Βλάσιος εμφανίστηκε στη γερόντισσα Ευφροσύνη Κατσαρά. Ήταν η νύχτα της 23ης Αυγούστου, κατά την οποία η ευλαβής Ευφροσύνη φρόντιζε την ετοιμοθάνατη κόρη της, η οποία έπασχε από τυφοειδή πυρετό. Ξαφνικά, μέσα στη νύχτα, ακούστηκε δυνατός κρότος, άνοιξαν τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού και εισήλθε εκτυφλωτικό φως. Και από την υπερκόσμια αυτή λάμψη περιβαλλόταν κάποιος επιβλητικός ιερέας, ο οποίος κρατούσε στο χέρι ποιμαντική ράβδο. Απευθυνόμενος στην Ευφροσύνη της είπε ότι είναι ο άγιος Βλάσιος και της ζήτησε να τον ακολουθήσει για να της υποδείξει το ακριβές σημείο του τάφου του, προκειμένου να ενεργήσει για την εκταφή του. Στη συνέχεια έβγαλε κάποιον εγκόλπιο σταυρό, σταύρωσε την ετοιμοθάνατη κόρη της και της ζήτησε ξανά να τον ακολουθήσει. Όπως κι έγινε.

Φτάνοντας στο σημείο του τάφου του, ο άγιος Βλάσιος χάραξε με τη ράβδο του έναν κύκλο στο χώμα, επέστρεψε την Ευφροσύνη στο σπίτι της και εξαφανίστηκε. Εκεί η γερόντισσα -ω του θαύματος!- βρήκε την κόρη της πολύ καλύτερα και θεραπευμένη…

Από την επομένη κιόλας μέρα άρχισε τις ενέργειες για να γίνει η ανακομιδή των ιερών λειψάνων. Την τρίτη μέρα των εργασιών κι ενώ για πολλοστή φορά ήταν έτοιμοι να τα παρατήσουν, η σκαπάνη χτύπησε σε μια πέτρινη πλάκα. Όταν την έβγαλαν, μια ουράνια ευωδία ξεχύθηκε στην ατμόσφαιρα…  Εντός του τάφου και επί των ιερών λειψάνων του αγίου ευρέθηκαν ένας εγκόλπιος σιδερένιος σταυρός και τα πέντε καρφιά του μαρτυρίου του.

Αφού περισυνέλεξε η Ευφροσύνη τα ιερά λείψανα, άρχισε να φροντίζει και για την ανέγερση ιερού ναού, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του αγίου Βλασίου, που τόσα χρόνια παρακαλούσε τους κατοίκους των Σκλαβαίνων να τον βγάλουν από τη γη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ