Στην Κύπρο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

0
1621

Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Ιερός Ναός Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον Αρχάγγελο, φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής, που έχει θεραπεύσει πολλούς νοσούντες.

Κατά την υποδοχή της εικόνας στον Ιερό Ναό παρέστη εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ενώ του πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

Όπως διαβάζουμε στο ikivotos.gr, η θαυματουργή εικόνα θα βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, ενώ ο ναός θα είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 06.30 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ.

Πρόκειται για μία από τις εβδομήντα εικόνες, τις οποίες ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.

Από το 1116 βρίσκεται στη γυναικεία ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβής, στην Αρκαδία, ενώ από το 1362 φέρει ασημένιο επικάλυμμα.

Σχετική εικόνα

Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στην Κυνουρία.

Το πρώτο μοναστήρι της Μαλεβής ιδρύθηκε το 771 μ.Χ., σε υψηλό μέρος του Μαλεβού, που σήμερα λέγεται Κανάλους. Μετά το τραγικό τέλος των μοναχών, που πέθαναν ένα χειμώνα από το πολύ κρύο, η εικόνα έφυγε μόνη της και πήγε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Στάθηκε μέσα σε βάτα και δίπλα της έκαιγε ένα καντήλι, που τις νύχτες φώτιζε τη θέση της. Τρεις φορές πήραν την εικόνα και τη μετέφεραν στους Κανάλους. Αλλά πάντοτε επέστρεφε στα βάτα κι έτσι αποφασίστηκε να χτιστεί το μοναστήρι στη σημερινή του θέση.

Από τη θαυματουργή αυτή εικόνα αναβλύζει Θείο Μύρο. Συγκεκριμένα, το 1964, πριν ακόμα τρέξει το Άγιον Μύρον στην εικόνα της Θεοτόκου, επί είκοσι ολόκληρες ημέρες ευωδίαζε εξαίσια σε όλο το μοναστήρι. Την Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, εμφανίστησαν οι πρώτες σταγόνες. Από τότε το τζάμι της εικόνας είναι νοτισμένο και το Άγιον Μύρον προσφέρεται στους ευσεβείς προσκυνητές σε ειδική συσκευασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ