Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Μακραίωνη Ιστορία του

0
479

Αλεξάνδρεια: Μια πόλη που φέρει το όνομα του μεγαλύτερου στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη της αρχαιότητας, μια πόλη που έμελλε να αποτελέσει φάρο γνώσης και πολιτισμού, μια πόλη τέλος που ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος επέλεξε να γίνει η Εκκλησία του. Μέσα σε μια δίνη τριών χιλιάδων ετών, το Πατριαρχείο έζησε τη μοίρα της Αιγύπτου. Βυζαντινοί, Άραβες, Μαμελούκοι, Οθωμανοί, Ευρωπαίοι κάθε φυλής και φυσικά Έλληνες, ανέδειξαν μια πολυσυλλεκτική και άκρως κοσμοπολίτικη δομή την οποία η πόλη κληρονομούσε από κάθε κατακτητή ή επισκέπτη ή δυνάστη. Η δημιουργία του κράτους της σύγχρονης Αιγύπτου, με τους ηγέτες που ανέδειξε, άλλοτε ήταν ανεκτικοί προς το Πατριαρχείο κι άλλοτε εχθρικοί, ποτέ όμως δεν υπήρξαν κατ’ ουσίαν φιλικοί. Το αποτέλεσμα ήταν το Πατριαρχείο να απολέσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, κινητά και ακίνητα, καθώς και έναν αριθμό ιερών κειμηλίων τα οποία για χιλιάδες χρόνια αποτέλεσαν προσκυνηματικά στοιχεία για έναν σημαντικό αριθμό πιστών που συνέρρεε στην πόλη και το Πατριαρχείο.

Το Πατριαρχείο αυτό καθαυτό, δεύτερο στα πρεσβεία ανάμεσα στα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, με μια σειρά ενεργειών, κυρίως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον Μεχμέτ Αλή και τους απογόνους του, μπόρεσε να ανασυγκροτηθεί και κυρίως να αναπτύξει έργο προσυλητισμού, στην αρχή στους πληθυσμούς της Βόρειας Αφρικής και εν συνεχεία σε ολόκληρη την αφρικανική Ήπειρο. Σήμερα η παρουσία του Πατριαρχείου στην Αφρική είναι σημαντική και ο ρόλος του σε όλες σχεδόν τις χώρες της ως φορέα πίστης, πολιτισμού αλλά και επιπέδου ζωής, είναι καίριος. Παρά τα όποια προβλήματα ανέκυψαν κατά καιρούς, τόσο από τα εσωτερικά προβλήματα της Αιγύπτου όσο και από εξωγενείς διχαστικές καταστάσεις με τη συμμετοχή άλλων χριστιανικών δογμάτων, το Πατριαρχείο δείχνει να αντιλαμβάνεται την κληρονομιά του και παράγει σημαντικό έργο, στα πλαίσια του εφικτού.

Ο αιφνίδιος και παράξενος τρόπος του θανάτου του προηγούμενου Πατριάρχη, μακαριστού Πέτρου, ενός πολύ ικανού και δραστήριου κληρικού, σε αεροπορικό δυστύχημα με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα, δε μείωσε την προσπάθεια του Πατριαρχείου για ακόμη εντονότερη παρουσία στην Αφρικανική ήπειρο. Σήμερα, το Πατριαρχείο αριθμεί περί τις 27 μητροπόλεις και έξι επισκοπές στην Αφρική, όλες με ποίμνιο που συστηματικά αυξάνεται.

Ο νυν Πατριάρχης, Μακαριότατος Θεόδωρος ο Β’, συνεχίζει άοκνα τον αγώνα της επιβίωσης και ανάπτυξης του Πατριαρχείου, Με καταγωγή από την Κρήτη, έχει ήδη καταφέρει αρκετά. μέσα σε ένα όχι ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον και με την Κοπτική Εκκλησία πάντα να δημιουργεί προβλήματα και θέματα είτε ευθέως είτε παρασκηνιακά, παρ’ όλη την προσπάθεια αυτά πολλές φορές να καλύπτονται. Οι δύσκολες συνθήκες οι οποίες πήγαν να δημιουργηθούν με την άνοδο στην ηγεσία της Αιγύπτου της Αραβικής Άνοιξης, ευτυχώς σύντομα υποσκελίστηκαν με την άνοδο στην εξουσία του Στρατηγού Αλ Σίσι, ο οποίος στα πλαίσια της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου, φαίνεται να κατανόησε τη σημαντικότητα της θρησκευτικής ανεξαρτησίας και της συνεργασίας με τα μη μουσουλμανικά δόγματα. Στα πλαίσια αυτά, το Πατριαρχείο, έχοντας πάντα να αντιμετωπίσει την ένδεια πόρων και την επιθετικότητα άλλων χριστιανικών δογμάτων, που ερίζουν για την απόκτηση ισχυρής παρουσίας στην Αφρική, φαίνεται να διάγει μια περίοδο κατά την οποία θα μπορέσει να κάνει αρκετά βήματα. Ένας αριθμός Ελλήνων και Αφρικανών Ιεραρχών, πολύ ικανών και πρωτοπόρων, έχει αναλάβει να σηκώσει ένα δύσκολο φορτίο, δυσανάλογο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων τους. Στην περίπτωση αυτή όμως η Θεία Πρόνοια και Δύναμη φροντίζει για εκείνους που προάγουν το έργο του Θεού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ