Ο άγιος Χαράλαμπος στη ζωή του λαού

0
374

Ο άγιος Χαράλαμπος τιμάται σε πολλά μέρη της Ελλάδος, καθώς έχει προστατέψει πολλές φορές τους ανθρώπους από αρρώστιες, ενώ στη λαϊκή θυμοσοφία έχει καταχωριστεί ως παραστάτης των νοσούντων και των αδυνάμων σε πολλές δύσκολες στιγμές.

Αναφορικά με τις αρρώστιες ο θαυματουργός άγιος έλαβε τη χάρη από τον Κύριο, την ώρα του μαρτυρίου του, να αντιμετωπίζει τη μολυσματική πανώλη, που ειδικά τα παλιότερα χρόνια αποδεκάτιζε πόλεις και χωριά πλήττοντας κυρίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

Γι’ αυτό και σε κάποιες εικόνες ο άγιος Χαράλαμπος απεικονίζεται να ποδοπατά ένα μαύρο δαίμονα, που έχει συχνά τη μορφή μιας γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόμα της. Κι αυτή η μορφή δεν είναι άλλη από την προσωποποίηση της πανούκλας, που ο άγιος με τη δύναμη του Κυρίου την εξολοθρεύει!

Εκτός από προστάτης των λοιμωδών νόσων, ο άγιος Χαράλαμπος θεωρείται και προστάτης όλων των ζώων, που επίσης χάνονταν εκείνα τα χρόνια από τις αρρώστιες.

Οι παραδόσεις μας αναφέρουν ότι παλιότερα οι ζευγολάτες τον παρακαλούσαν να προστατεύει τα ζώα τους, ενώ την παραμονή της γιορτής του άναβαν στα σπίτια τους κοντά στο τζάκι μια μεγάλη λαμπάδα από καθαρό κερί στη μνήμη του και την άφηναν να σιγοκαίει όλη τη νύχτα. Το δε πρωί πήγαιναν πρόσφορο στην εκκλησία για να λειτουργηθεί. Και όλα αυτά για να φυ­λάει ο άγιος Χαράλαμπος τα βόδια τους γερά όλη τη χρονιά.

Ανάλογες ήταν και οι συνήθειες των τσοπάνηδων. Παραδίδεται ότι στα χωριά της Κρήτης, όταν αρρώσταιναν τα κοπάδια τους, οι βοσκοί ζητούσαν τη μεσιτεία του αγίου Χαραλάμπους για θεραπεία.

Ένα άλλο έθιμο που σχετίζεται με τον θαυματουργό άγιο το συναντάμε στην Ήπειρο, στην περιοχή της Πρέβεζας, η οποία έχει τον άγιο Χαράλαμπο πολιούχο και προστάτη της. Κάποτε, λέει, παρακάλεσαν τον άγιο κάποιοι χωρικοί να τους συνδράμει καθώς τους θέριζε η πανώλη. Ο φιλεύσπλαχνος άγιος εισάκουσε τα θερμά παρακάλια τους και απομάκρυνε από τα μέρη τους το θανατικό. Κι αυτοί, από ευγνωμοσύνη, του έκαναν δώρο ένα πουκάμισο από βαμβάκι που γνέθηκε και πλέχθηκε μέσα σε μία μέρα. Το είπαν λοιπόν μονομερίτικο. Και στα χρόνια που ακολούθησαν οι πιστοί δεν λησμόνησαν τη βοήθεια που έλαβαν και συνέχισαν να φτιάχνουν στη μνήμη του ένα πουκαμισάκι και να το τοποθετούν, μαζί με άλλα αφιερώματα, κάθε χρόνο στην εικόνα του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ