Εξαιρετική η Ημερίδα για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης: Ποιοι παρέστησαν

0
474

Με εξαιρετική επιτυχία, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ημερίδα με θέμα «Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του Ελληνικού λαού».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου.

Εν συνεχεία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «αποτελεί πραγματική ευλογία, κριτήριο ζωής και συγχρόνως πρόκριμα προσωπικής ευθύνης το γεγονός ότι έχουμε γεννηθεί η έστω απλώς κατοικούμε και διαβιούμε στην περιώνυμο των Αθηναίων πόλη. Διότι αυτή η πόλη όλων μας, η σημερινή καθέδρα της Ελληνικής Δημοκρατίας, κομίζει ένα βαρύ φορτίο μνήμης, πολιτισμού, παράδοσης και αειφόρου πνευματικής δυναμικής μέσα στον μακραίωνο ιστορικό της βίο. Διότι στην αθηναϊκή γη, σε αυτήν που ο άνθρωπος του σήμερα βιώνει την καθημερινότητά του, τα προβλήματά του, τις δυσκολίες του, ενίοτε και την απόγνωσή του, σε αυτήν την γη αναπτύχθηκαν και μεγαλούργησαν σπουδαίες προσωπικότητες, οι οποίες σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας και σφράγισαν την ιδιοπροσωπία του γένους μας. Ένα τέτοιο πρόσωπο, μία τέτοια ηγέτιδα προσωπικότητα, μία μοναδική πραγματικά γυναίκα, που αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για την πόλη μας, υπήρξε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία».

Ο π. Συμεών σημείωσε, επίσης, πως «η Αγία του Χριστού Ορθόδοξη ανά τον κόσμο Εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 19 Φεβρουαρίου. Ιδιαιτέρως όμως γεραίρεται και χαίρει επί τη μνήμη της η τοπική μας Εκκλησία, η καθ᾽ ημάς Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών» και συμπλήρωσε ότι «για το λόγο αυτό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β´, έδωσε σαφή και ρητή εντολή στις υπηρεσίες, τους οργανισμούς και τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής να συνεργαστούν και να συντονιστούν ώστε ο εορτασμός εφέτος της Αγίας Φιλοθέης να πραγματοποιηθεί με μία σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα εκφράζουν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την σημασία της μνήμης της Αγίας για την συλλογική μας αυτογνωσία, για την μεταξύ μας ενότητα και για την ανάγκη ενός γόνιμου αναστοχασμού με το βλέμμα όμως στραμμένο όχι στο παρελθόν αλλά στο αύριο».

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Σεβαστιανού Ανδρεάδη ακολούθησαν οι προγραμματισμένες ομιλίες. Η κ. Καλλιόπη Μπουρδάρα, Ομ. Καθ. Νομικής Σχολής Αθηνών, μίλησε με θέμα «Δια την ελευθερία των αιχμαλώτων χριστιανών, δια ταις παρθένοις μοναχές». Έκκλησις Φιλοθέης μοναχής προς την Γερουσία των Ενετών». Ο κ. Νικόλαος Νικολαΐδης, Ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, μίλησε με θέμα: «Θεολογική προσέγγιση της εν Χριστώ μαρτυρίας και του μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας». Ο Ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Νικόλαος Τζιράκης έκανε μια «Υμνολογική αναφορά της Ακολουθίας της Αγίας Φιλοθέης», ενώ η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζωή Γκενάκου μίλησε με θέμα: «Οσία Φιλοθέη Μπενιζέλου: Προσφορά στην γυναίκα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνους που απέδωσε ο Χορός Ψαλτών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, υπό τη Διεύθυνση του Αν. Καθηγητή Δημητρίου Μπαλαγεώργου.

Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης.

Παρευρέθησαν Επίσκοποι, Υπουργοί, Βουλευτές, Ανώτατοι Δικαστές μετά της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Διευθυντές των Υπηρεσιών της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, Καθηγητές Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Πηγή: Poimin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ