Ο Τσίπρας για το Χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

0
577

Ιδιαίτερα μετριοπαθείς και εμφανώς μακριά από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μείζον θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες βράδυ σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή, στο πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης στο Σύνταγμα της αναφοράς της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας, διαβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω αναφορά δεν θα θιγεί για «λόγους ιστορικούς και πρακτικούς».
(Στο άρθρο 3 του υπάρχοντος Συντάγματος ορίζεται ότι κυρίαρχο θρήσκευμα στην Ελλάδα είναι αυτό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού αναπόσπαστα ενωμένης δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού).

Χαρακτηρίζοντας το θέμα των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας ως εξόχως ευαίσθητο και με εμφανή την πρόθεση όχι μόνο «να αποφευχθούν κάθε είδους συγκρούσεις» αλλά και «να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ανάμεσα στην Πολιτεία, την Εκκλησία και τους πολίτες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για τον «αναγκαίο εκσυγχρονισμό» των σχετικών ρυθμίσεων χωρίς να θίγεται το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός.

Επίσης, ένα από τα βασικά σημεία της κυβερνητικής θέσης ήταν και η πρόταση για την «υποχρεωτική» καθιέρωση του πολιτικού όρκου για όλους τους αιρετούς βουλευτές, τους δικαστές αλλά και τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς, όπου φυσικά απαιτείται.

Ερώτημα παραμένει αν στο αναθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος -αν και όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία- υπάρξουν τροποποιήσεις στα θέματα που άπτονται της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και στις διατυπώσεις για το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους, για την Εκκλησία της Κρήτης και για τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ