Προς Διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

0
88

Στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης την οποία προωθεί η κυβέρνηση έλαβε χώρα μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας καθώς και η εκκλησιαστική περιουσία, η οποία αποτελεί και προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, αν και ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος έχουν αποφασίσει να μη διαρρεύσει ούτε καν η πραγματοποίησή της συνάντησης, διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης αλλά όχι συμφωνίας, όλα τα καυτά θέματα που αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση συγκεκριμένων κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζει για μεγάλες τομές, αμφισβητώντας ευθέως την εκκλησιαστική πρακτική της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και τη μεγάλη επιρροή που έχει αυτή σε πλατιές λαϊκές μάζες.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται αρχικά, να οδηγηθεί σε μία μετριοπαθή διατύπωση, σύμφωνα με την οποία το «κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο» αλλά να αναγνωρίζει ως επικρατούσα θρησκεία την Ορθόδοξη. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ως εορτές και επίσημες αργίες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Εννοείται ότι θα υπάρξει αναφορά στους διακριτούς ρόλους κράτους και Εκκλησίας, καθώς εκ των πραγμάτων, διαφοροποιούνται σημαντικά οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. Η μισθοδοσία του κλήρου, το σύστημα ασφάλισης του αλλά και η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία είναι μερικά ακόμα από τα καυτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Ο Αρχιεπίσκοπος, τηρώντας μια στάση αναμονής και στα πλαίσια μια καλής και ομαλής σχέσης με μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί και μια μικρή μειοψηφία εχθρικών προς την Εκκλησία πολιτικών παραγόντων, προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα.
Στη μυστική συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, Σύμφωνα πάντα με τη Realnews, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα αυτό, καθότι ενδεχομένως να υπάρχουν πιέσεις και από τους δανειστές. Ενδιαφέρον έχει πάντως αν ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του χωρισμού κράτους και Εκκλησίας, παρουσιάζοντας την Κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος την προσεχή Κυριακή 24 Ιουλίου ή εάν θα ανακοινώσει απλώς ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος είναι προς αναθεώρηση. Εκτιμάται πάντως πως οι ακραίοι κύκλοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και το Ν. Φίλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ