Ποιος είναι ο όσιος της Εκκλησίας μας που θανάτωσε δράκο με την προσευχή του

0
598

Η γη της Καππαδοκίας ανέδειξε εξέχουσες μορφές της Ορθοδοξίας μας, που υπηρέτησαν την Εκκλησία με ασάλευτη πίστη και μαρτύρησαν στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ανάμεσά τους ήταν και ο όσιος Αγαπητός ο Ομολογητής και θαυματουργός, Επίσκοπος Σινάου, τη μνήμη του οποίου τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 18 Φεβρουαρίου.

 

Ο όσιος Αγαπητός έζησε κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Σε νεαρή ηλικία αναχώρησε για μοναστήρι κοντά στη Σίναο και έγινε μοναχός. Αγαπήθηκε από τον ηγούμενο εξαιτίας της ενάρετης ζωής του και διδάχθηκε τα ιερά γράμματα.

Έλαβε δε από τον Θεό και το χάρισμα των θαυμάτων και ευεργετούσε όσους προσέτρεχαν σε αυτόν. Παραδίδεται μάλιστα ότι με την προσευχή του, και μόνο, θανάτωσε ένα μεγάλο δράκο που φανερώθηκε κοντά στο μοναστήρι και αφάνιζε ανθρώπους και ζώα!

Αργότερα, επί αυτοκράτορα Λικινίου, ο όσιος Αγαπητός προσελήφθη στο στράτευμα. Εκεί είδε να βασανίζονται για την πίστη τους στον Χριστό οι καλλίνικοι μάρτυρες Βικτώριος, Δωρόθεος, Θεόδουλος, Αγρίππας και άλλοι πολλοί. Αμέσως θέλησε και αυτός να γίνει κοινωνός του μαρτυρίου τους. Και ενώ εκείνοι ετελειώθησαν εν Χριστώ διά του ξίφους, αυτός -αν και τον χτύπησαν με ακόντιο- διαφυλάχθηκε σώος και αβλαβής, κατ’ οικονομία Θεού, για να οδηγήσει πολλούς στη σωτηρία.

Μετά τη στρατιωτική θητεία και όταν πλέον αυτοκράτορας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, επιδόθηκε στη μελέτη του Ιερού Ευαγγελίου και ο Επίσκοπος της πόλεως Σινάου τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Μετά την κοίμηση του Επισκόπου του και ύστερα από κοινή γνώμη κλήρου και λαού, εξελέγη Επίσκοπος. Και, αφού αρχιεράτευσε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη.

«Ὂν ἠγάπησας, Ἀγαπητέ, Δεσπότην,
Οὗτος καλεῖ σε πρὸς τόπους, οὓς ἠγάπας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ