Γιατί εξορίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας Άγιος Ευστάθιος;

0
306

Ο άγιος Ευστάθιος, Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του και την εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ωστόσο κάποια στιγμή εξορίστηκε στη Θράκη, αφήνοντας εκεί την τελευταία του πνοή. Ας δούμε το γιατί…

 

Γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας (άλλοι θεωρούν ότι καταγόταν από τους Φιλίππους της Μακεδονίας) το 260 μ.Χ. και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Στην αρχή διέλαμψε ως επίσκοπος Βερροίας στη Συρία, όταν και συμμετείχε στην Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, ενώ το 323 μ.Χ. εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, μια υψηλή θέση μέσω της οποίας αγωνίστηκε για τη διάδοση αλλά και στερέωση της Ορθοδοξίας.

Το 330 μ.Χ. οι Αρειανοί συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβελλίου. Για να επιτύχουν το σκοπό τους, δωροδόκησαν κάποια γυναίκα ελευθερίων ηθών, η οποία παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο και κατήγγειλε ότι είχε σχέση μαζί του, από την οποία απέκτησε και παιδί!

Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας Ευστάθιος εξορίστηκε στην Τραϊανούπολη της Θράκης, όπου και εκοιμήθη οσιακά το 360 μ.Χ.

Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Ευστάθιος ανακηρύχθηκε άγιος της Eκκλησίας μας. Το 482 μ.Χ. μεταφέρθηκαν τα ιερά λείψανά του από την Τραϊανούπολη στην Αντιόχεια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 21 Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ