Τι πρέπει να κάνουμε τα ψίχουλα από το αντίδωρο;

0
1325

Το αντίδωρο είναι ευλογημένος άρτος που βγαίνει από τα πρόσφορα που προσκόμισαν και προσέφεραν οι πιστοί, προκειμένου να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία. Τι γίνεται όμως με τα ψίχουλα από το αντίδωρο που έχουν μείνει στο χέρι μας;

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία και μόλις φάμε το αντίδωρο που μας έχει προσφέρει ο ιερέας, εύλογα αναρωτιόμαστε πού θα πετάξουμε τα ελάχιστα ψίχουλα που έχουν απομείνει στο χέρι μας. Ο νεοφανής όσιος Γεώργιος Καρσλίδης, με καταγωγή από τον Πόντο, μας δίνει την απάντηση. Μας συμβουλεύει επίσης και ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας μέσα στην εκκλησία. Αναφέρει λοιπόν:

«Όταν πηγαίνετε στην εκκλησία, να φροντίσετε να πηγαίνετε όσον μπορείτε πρωί και, μόλις μπείτε στην εκκλησία, να κλείνετε το στόμα σας και σιγά-σιγά να ανάβετε το κερί σας και να στέκεσθε πάντα στην ίδια θέση. Ούτε να κάθεστε την ώρα της Θείας Λειτουργίας χωρίς λόγο. Ο νους σας να μην ξεφεύγει εδώ κι εκεί. Από την ώρα που θα μπαίνετε στην εκκλησία μέχρι να τελειώσει, να το παίρνετε απόφαση, μια ώρα θα μείνετε, να την διαθέσετε για προσευχή. Όταν τελειώσει η Θεία Λειτουργία, να πλησιάσετε με την σειρά και με σεβασμό στην Ωραία Πύλη, να πάρετε αντίδωρο με ενωμένα τα χέρια και στο δεξί χέρι να πάρετε το αντίδωρο. Αφού το φάτε, να μην ρίξετε τα ψίχουλα, που θα τύχει να σας μείνουν στα χέρια σας. Θα τα ρίξετε μέσα στην άμμο που είναι στα μανουάλια και μετά θα πείτε καλημέρα».

 

Από τό «ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ της εποχής μας» (Λόγοι και πράξεις Αγίων Γερόντων των ημερών μας εις ενίσχυσιν και παρηγορίαν των πιστών)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ