Κιβωτός του Κόσμου: Νέοι ορίζοντες και για τα παιδιά της Πωγωνιανής

0
459

Στην άκρη της Ελλάδας και στο τελευταίο χωριό πριν από τα σύνορα με την Αλβανία, την Πωγωνιανή, ο πάτερ Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου έστησε ένα ακόμα σπιτικό για παιδιά που έχουν ανάγκη από στέγη, φαγητό, εκπαίδευση και αγάπη…

 

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, στον ακριτικό τούτο τόπο, ο πάτερ Αντώνιος έφτιαξε ένα παράρτημα της Κιβωτού του, έναν ξενώνα που αποτελεί παράλληλα -και κυρίως- ένα όραμα, έναν μοναδικό τρόπο ζωής.

Τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Κιβωτό της Πωγωνιανής, εκτός από τα μαθήματά τους στο σχολείο, μαθαίνουν και την αγροτική ζωή. Σε μια περιοχή που έχει παράδοση στην τυροκομία, τη μελισσοκομία, σε παραδοσιακά βότανα και προϊόντα, αλλά που λίγοι πλέον ασχολούνται με τη γη και τον πρωτογενή τομέα.

Κι αυτό θέλησε να ανατρέψει ο πάτερ Αντώνιος. Να δώσει στα παιδιά του νέους ορίζοντες και ευκαιρίες, να τους προσφέρει τη δυνατότητα να μετατρέψουν την περιοχή, από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, σε έναν πρότυπο οικισμό που να σφύζει από ζωή και νιάτα.


Σήμερα εργάζονται εδώ πάνω από 30 νέοι άνθρωποι σε διάφορες ειδικότητες και ψάχνουν τρόπο να ζήσουν στο χωριό. Και συνέχεια έρχονται κι άλλοι. Γιατί, τελικά, όλα είναι θέμα πώς βλέπεις τη ζωή και τι υπάρχει πίσω από το αυτονόητο.

Έτσι, σιγά-σιγά, ανασταίνεται και ο τόπος. Ανοίγουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Οι ντόπιοι ανακαλύπτουν ξανά τον τόπο τους. Η ελπίδα αναγεννάται. Η Ελλάδα δείχνει ότι έχει μέλλον.

Όσο για τα παιδιά της Κιβωτού στην ακριτική Πωγωνιανή, μαθαίνουν να καλλιεργούν ντομάτες και πιπεριές, να φτιάχνουν τυρί και μέλι. Αναρρώνουν από τα συναισθηματικά κενά τους. Βλέπουν τη ζωή με άλλο μάτι. Αναθαρρούν, σκέφτονται, οραματίζονται…

Πηγή: zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ