Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου: Η Ακολουθία της Παννυχίδος στη Μητρόπολη Δημητριάδος

0
210

Στο πλαίσιο της επικειμένης Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα αναβιώσει και πάλι στη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού η λησμονημένη Ακολουθία της Ιεράς Παννυχίδος. 

 

Όπως διαβάζουμε στο Δόγμα, η Ακολουθία της Παννυχίδος θα ψαλεί την Τρίτη 28/2, στις 6.00 μ.μ., στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Τα Ιεροψαλτικά αναλόγια θα στελεχώσει ο Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Κατσικλή, Πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και του κ. Ευσταθίου Γραμμένου, Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου και Προέδρου του Συνδέσμου.

ακολουθία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΝΥΧΙΔΑ;

Η Παννυχίδα είναι μια παλαιά Ακολουθία του ενοριακού-ασματικού τυπικού, που τελούνταν στην Κωνσταντινούπολη έως το 1204 και στη Θεσσαλονίκη έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (†1429), κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη θέση του σημερινού Μοναχικού Αποδείπνου.

Είναι δομημένη σε τρία ψαλμικά αντίφωνα, με εφύμνιο μετά από κάθε στίχο. Επίσης, περιλαμβάνει Ευαγγελική περικοπή, με κυρίαρχο θέμα την προσευχή. Οι ευχές της Παννυχίδος είναι κατανυκτικότατες. Στο τέλος ψάλλεται ο αρχαίος δεκαπεντασύλλαβος ύμνος «Η ασώματος φύσις», κατ’ επίδραση από το Μοναχικό Απόδειπνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι, κατά τα Απόδειπνα των ημερών της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, αναγιγνωσκόμενες σήμερα ευαγγελικές περικοπές είναι κατάλοιπο της παλαιάς Ασματικής Παννυχίδος.

Πηγή: dogma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ