Γέροντας Παΐσιος: Τα παιδιά πρέπει να νηστεύουν;

0
2338

Η νηστεία είναι μια άριστη ευκαιρία να υιοθετήσουν τα παιδιά, έστω και για λίγο, μια διατροφή βασισμένη σε όσπρια, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, θαλασσινά και άφθονα φρούτα. Εκτός από τα διατροφικά οφέλη, με τη νηστεία ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στα θέλω του. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να είναι απόλυτα υγιές!! Ας δούμε ωστόσο τι έχει πει και ο Γέροντας Παΐσιος για τη νηστεία των παιδιών.

 

«Αν το παιδί είναι γερό, έχη υγεία, μπορεί να νηστεύη. Άλλωστε τώρα υπάρχουν ένα σωρό τροφές νηστίσιμες. Παλιά τα παιδιά νήστευαν και όλη μέρα έτρεχαν και έπαιζαν, αλλά έτρωγαν πολλές φορές.

Στα Φάρασα, την Μεγάλη Σαρακοστή όλοι, μικροί-μεγάλοι, έκαναν ενάτη. Μάζευαν οι γονείς τα παιδιά στο Κάστρο, τους έδιναν παιχνίδια, για να παίζουν, και στις τρεις το απόγευμα, που χτυπούσε η καμπάνα για Προηγιασμένη, πήγαιναν και κοινωνούσαν. Έλεγε ο Άγιος Αρσένιος: «Τα παιδιά, όταν παίζουν όλη την ημέρα, δεν θυμούνται το φαγητό. Τώρα που θα βοηθήση και ο Χριστός, δεν θα αντέξουν;». Και οι μεγάλοι, όταν δεν νηστεύουν, ελέγχονται βλέποντας τα παιδιά να νηστεύουν.

Όταν μικρός δούλευα με τον μάστορά μου για πολύ καιρό σε κάποιο σπίτι και τρώγαμε εκεί, Τετάρτη και Παρασκευή έφευγα και πήγαινα να φάω στο σπίτι μου, γιατί αυτοί δεν νήστευαν. Μια φορά, Τετάρτη ήταν. Έφεραν να με κεράσουν μπακλαβά. «Ευχαριστώ, τους είπα, αλλά νηστεύω». «Για δες, είπαν, μικρό παιδί να νηστεύη και εμείς μεγάλοι άνθρωποι να τρώμε!».

(Από το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή», Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Δ, Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης 2002)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ