Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς: Ποια ήταν η αμαρτωλή Σαμαρείτιδα που έγινε ισαπόστολος;

0
391

Η αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς, τη μνήμη της οποίας τιμά η Εκκλησία μας σήμερα 26 Φεβρουαρίου, καταγόταν από τη σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Πριν τη συναντήσει ο Ιησούς ήταν μια αμαρτωλή και αιρετική γυναίκα. Πώς έφτασε όμως να βαπτισθεί χριστιανή και να αφοσιωθεί στη διάδοση του Ευαγγελίου;

 

Τις πρώτες πληροφορίες για το βίο της αγίας Φωτεινής της Μεγαλομάρτυρος τις βρίσκουμε στο Δ΄κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου (Δ’ 1-38). Επρόκειτο για μια Σαμαρείτιδα, μια γυναίκα από την πόλη Σιχάρ που διήγε έκλυτο βίο. Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και εγέμιζε την στάμνα της.

Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό. Ο Κύριος της ζήτησε νερό και μέσα από τη συνομιλία τους της αποκάλυψε τη μεγαλύτερη αλήθεια, ότι Αυτός είναι «το ύδωρ το ζων», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. «Αν γνώριζες», της είπε, «τη δωρεά του Θεού, ποιος είναι αυτός που σου ζητά να πιει νερό, εσύ θα του ζητούσες και θα σου έδινε ζωντανό νερό…».

Αυτό το «πνευματικό ύδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία εβαπτίσθηκε χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή.

Αφήνοντας την υδρία και το σπίτι της, έγινε αμέσως εκλεκτή ευαγγελίστρια και παρέσυρε τους Σαμαρείτες προς τον Χριστό. Εν συνεχεία αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη και με τον φωτεινό βίο της (ως αγία Φωτεινή) σφράγισε με το μαρτύριο την αγάπη της προς τον Κύριο.

Έλαβε μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα, όταν αυτός έμαθε ότι η αγία Φωτεινή έκανε χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.

Μαζί με την αγία Φωτεινή εμαρτύρησαν οι πέντε αδελφές της, η Ανατολή, η Φωτώ, η Φωτίδα, η Παρασκευή και η Κυριακή, καθώς και οι δύο γιοι της, ο Βίκτωρας που μετονομάσθηκε Φωτεινός και ο Ιωσής.

Το γεγονός της συνομιλίας της αγίας Φωτεινής με τον Χριστό μνημονεύεται και εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (28 μέρες μετά το Άγιο Πάσχα).

Αποτέλεσμα εικόνας για αγια φωτεινη η σαμαρειτιδα

Η κάρα της αγίας Φωτεινής βρίσκεται στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους. Ένας εκ των ποδών και μία ωμοπλάτη της αγίας βρίσκονται στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. Μία ωλένη με σάρκα της αγίας Φωτεινής βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της βρίσκονται στίς Μονές Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Γηρομερίου Φιλιατών, Νταού Πεντέλης και Κύκκου Κύπρου.

Απολυτίκιον

Τὴν πηγὴν δεξαμενὴ τῆς σοφίας καὶ χάριτος, ἐκ χειλέων Κυρίου Φωτεινὴ Ἰσαπόστολε, νομίμως ἠγωνίσω πανοικεῖ, καὶ νέμεις φωτισμὸν παρὰ Θεοῦ, τοὶς προστρέχουσι τὴ σκέπη σου τὴ σεπτή, καὶ εὐλαβῶς βοώσί σου. Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, χάριν ἠμὶν καὶ ἔλεος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ