Καθαρά Δευτέρα: Η Σαχτοδευτέρα των Ποντίων

0
47

Η Καθαρά Δευτέρα ή «Σαχτοδευτέρα» στον Πόντο δεν θύμιζε σε τίποτα την ημέρα χαράς και χαλάρωσης με το πέταγμα του χαρταετού που βιώνουμε σήμερα. Ήταν μια μέρα γενικής και αυστηρής καθαριότητας, που σήμαινε συμβολικά και την αρχή της νηστείας.

 

Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου τους, οι Πόντιες νοικοκυρές έπρεπε τη μέρα αυτή να κάνουν γενική καθαριότητα στο σπιτικό τους, προκειμένου να ξεκινήσουν εντατικά την προετοιμασία τους για την περίοδο της Σαρακοστής.

Κυρίως όμως φρόντιζαν να καθαρίσουν σχολαστικά όλα τα κουζινικά σκεύη, για να μη μείνει ούτε ίχνος από λίπη και «μαντζαρισμένες» τροφές (δηλαδή τροφές που καταλύουν τη νηστεία).

Και γιατί οι Πόντιοι τη λέγανε Σαχτοδευτέρα; Γιατί οι νοικοκυρές έβραζαν σε ένα καζάνι νερό με στάχτη (αλισίβα), για να πλύνουν καλά και να γυαλίσουν όλα τα μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα. Ύστερα τα έξυναν με αιχμηρά εργαλεία, για να εξαφανιστεί και το παραμικρό ίχνος λίπους που ενδεχομένως είχε εισχωρήσει στο ξύλο. Κι αυτό γινόταν φυσικά για να μην αναμιχθούν τα φαγητά της νηστείας με τα υπολείμματα προηγούμενων ζωικών τροφών.

Ημέρα «κάθαρσης» λοιπόν η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κάθαρσης σπιτιού και κατ’ επέκτασης ψυχικής προετοιμασίας για όλη την περίοδο μέχρι τη λήξη της νηστείας. Γι’ αυτό και η μέρα αυτή ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα.

Πηγή: pontosnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ