Η Αγία Κυράννα: Η ηρωική νεομάρτυς του Χριστού

0
52

Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της αγίας Κυράννας, που λάμπρυνε με το βίο και το μαρτύριό της το αγιολόγιο της Oρθοδοξίας. Έζησε σε χρόνια δύσκολα για το Γένος μας, στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, τότε που οι κατακτητές ασκούσαν εξουσία ζωής και θανάτου στους υπόδουλους χριστιανούς και εφάρμοζαν το «νόμο της σπάθας».

 

Η αγία νεομάρτυς Κυράννα γεννήθηκε στο χωριό Αβυσσώκα ή Βυρσόκα Θεσσαλονίκης, τη σημερινή Όσσα Λαγκαδά, από γονείς ευσεβείς. Είχε προικιστεί από τον Θεό με θαυμαστή εξωτερική ομορφιά και σπάνιο ψυχικό μεγαλείο. Αυτή η εξωτερική ομορφιά της, που δεν ήταν τίποτε άλλο από το αντικατόπτρισμα της εσωτερικής της ωραιότητας, αποτέλεσε και την αφορμή να οδηγηθεί στο μαρτύριο.

Κάποιος γενίτσαρος, εισπράκτορας των φόρων στο χωριό της Κυράννας, την ερωτεύθηκε και προσπάθησε επανειλημμένα με κολακείες και δώρα να την ελκύσει και να την πείσει να αλλαξοπιστήσει, για να τη νυμφευθεί. Επειδή όμως η Κυράννα δεν αποδεχόταν τις κολακείες του, αυτός την οδήγησε βίαια στον κριτή της Θεσσαλονίκης και ψευδομαρτύρησε εναντίον της, ότι του είχε τάχα δηλώσει ότι θα αλλαξοπιστήσει για να τη νυμφευθεί, αλλά τελικά δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

Η Κυράννα με πνευματική ανδρεία ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο γενίτσαρος που την οδήγησε στον κριτή έλαβε την άδεια του Αλή Εφέντη να την επισκέπτεται και με κολακείες, αλλά και βασανιστήρια, προσπαθούσε συνεχώς να τη μεταπείσει. Και, όταν έφευγε αυτός, συνέχιζε τα βασανιστήρια ο δεσμοφύλακας…

Κάποια φορά ο γενίτσαρος επισκέφθηκε και πάλι την Κυράννα στη φυλακή και τη βασάνισε μέχρι θανάτου. Ένας χριστιανός φύλακας επέπληξε τότε δριμύτατα το δεσμοφύλακα και τον απείλησε ότι θα τον καταγγείλει στον πασά, επειδή επέτρεπε να εισέρχονται στη φυλακή παράνομα ξένοι και να βασανίζουν τους φυλακισμένους. Έτσι, όταν μετά από λίγο ο γενίτσαρος ξαναπήγε στη φυλακή, ο δεσμοφύλακας δεν του επέτρεψε την είσοδο. Αυτός τότε τον κατήγγειλε στον Αλή Εφέντη, ο οποίος τον κάλεσε και τον επέπληξε, γιατί παράκουσε τις διαταγές του. Ύστερα από αυτό ο δεσμοφύλακας επέστρεψε οργισμένος στη φυλακή και ξέσπασε πάνω στην Κυράννα, την οποία κρέμασε και άρχισε να χτυπά αλύπητα. Μπροστά σε αυτό το θέαμα όλοι οι φυλακισμένοι, ακόμα και οι μωαμεθανοί, άρχισαν να διαμαρτύρονται και να καταφέρονται εναντίον του δεσμοφύλακα, ο οποίος άφησε την Κυράννα κρεμασμένη κι έφυγε. Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1751 μ.Χ.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ένα θείο φως κάλυψε ξαφνικά το σώμα της Κυράννας, η οποία άφηνε την τελευταία της πνοή, και ύστερα εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή. Μπροστά σε αυτό το θαύμα οι χριστιανοί ευχαριστούσαν τον Θεό, ενώ οι μωαμεθανοί νόμιζαν ότι ήταν φωτιά και τρομοκρατήθηκαν.

Στο μεταξύ το φως είχε υποχωρήσει, αλλά παρέμενε σε όλο το χώρο μια άρρητη ευωδία. Ο χριστιανός φύλακας περιποιήθηκε το ιερό λείψανο της μάρτυρος και την επόμενη μέρα το παρέλαβαν οι χριστιανοί και το ενταφίασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στο Συναξάρι της νεομάρτυρος αναφέρεται ότι το σκήνωμά της ενταφιάσθηκε «ἔξω τῆς πόλεως, ἐκεῖ ὅπου ἐνταφιάζονται καὶ τῶν λοιπῶν Χριστιανῶν τὰ λείψανα», δηλαδή στο Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής.

αγία κυράννα

Στο χωριό Όσσα βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυράννας, που είναι και πολιούχος της κοινότητας. Κτίστηκε το 1840 μ.Χ., όπως αναφέρει ο ερευνητής και λόγιος Αστέριος Θηλυκός, ή το 1868 μ.Χ. σύμφωνα με επιγραφή κτίσεως. Σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της, φιλοτεχνημένη γύρω στο 1870, από τον Χριστόδουλο Ιωάννου Ζωγράφο από τη Σιάτιστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ