Ευδοκία η οσιομάρτυς: Η αγία που ανέστησε το γιο του βασιλιά με την προσευχή της

0
87

Σήμερα 1 Μαρτίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αγίας Ευδοκίας της από Σαμαρειτών Οσιομάρτυρος.

Η αγία Ευδοκία γεννήθηκε στην Ηλιούπολη της επαρχίας Λιβανησίας, της Φοινίκης, την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117 μ.Χ.). Έζησε αρχικά μέσα στην αμαρτία και την ακολασία, παρασύροντας με την εκτυφλωτική της ομορφιά πολλούς άνδρες και συγκεντρώνοντας πολλά χρήματα.

Ωστόσο, μετά από μια σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την πόλη και την αμαρτία της, για να επιστρέψει εκεί ένα χρόνο αργότερα. Επιθυμώντας όμως να παραμείνει άγνωστη, εγκαταστάθηκε στην άκρη της πόλης. Εκεί γνώρισε κάποιον μοναχό ονόματι Γερμανό και με τις νουθεσίες του μετανόησε.

Στη συνέχεια, αφού είδε μια οπτασία, προσήλθε στον Επίσκοπο Θεόδοτο και βαπτίσθηκε χριστιανή. Η οπτασία που είδε ήταν η ακόλουθη: Παρατηρούσε Άγγελο Θεού να οδηγεί αυτήν προς τον ουρανό και άλλους Αγγέλους να τη συγχαίρουν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος μαύρος ούρλιαζε και έλεγε ότι αδικείται πάρα πολύ, επειδή η Ευδοκία έγινε χριστιανή.

Έκτοτε όλη η ζωή της άλλαξε. Διέθεσε την περιουσία της στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας και πήγε σε κάποιο μοναστήρι διάγοντας ασκητικό βίο ως τη στιγμή που τη συνέλαβαν οι πρώην εραστές της και την οδήγησαν στον Αυριλιανό για να δικαστεί.

Η αγία όμως, με την προσευχή της, κατόρθωσε να αναστήσει το νεκρό παιδί του βασιλιά και να προσελκύσει και τον ίδιο στο χριστιανισμό. Αργότερα οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα Διογένη, ο οποίος την άφησε ελεύθερη, αφού η αγία και πάλι θαυματούργησε. Τελικά αποκεφαλίσθηκε από τον Βικέντιο και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου…

Αποτμήματα της αγίας Ευδοκίας βρίσκονται στις Μονές Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Φανερωμένης Σαλαμίνος, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων και Βουλκάνου Μεσσηνίας και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ