Γκρεμίστηκε το σπίτι του Αγίου Εφραίμ στα Τρίκαλα

0
88

Απογοητευτικές είναι οι εικόνες από το σπίτι που γεννήθηκε στα Τρίκαλα ο άγιος Εφραίμ, ένα κτήριο το οποίο έχει παραδοθεί εδώ και καιρό στη φθορά του χρόνου και τελικά γκρεμίστηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του trikalavoice, το σπίτι όπου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 ο άγιος Εφραίμ κατέρρευσε έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα, με πολλά χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις.

agios efraim4

Το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης, βρισκόταν στις όχθες του Ληθαίου, στο ύψος της «Αύρας». Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών είχε εκφράσει παλαιότερα τη διάθεση να φτιάξει ένα μικρό παρεκκλήσι στο σημείο αυτό ή σε παρακείμενο χώρο.

Σχεδόν απέναντι από το σπίτι, στην άλλη όχθη του ποταμού, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου, όπου και εβαπτίσθη ο νεοφανής άγιος.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος εφραιμO άγιος Εφραίμ θεωρείται ότι έζησε μεταξύ 1384 και 1426. Ήταν γιος πολυμελούς οικογένειας, η οποία σε ηλικία μόλις 14 ετών τον έστειλε στη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος Αμώμων Αττικής, στη Νέα Μάκρη, για να τον γλιτώσει από το παιδομάζωμα. Εκεί παρέμεινε έως την ηλικία των 18 ετών ως δόκιμος μοναχός. Τότε χρίστηκε μοναχός και σε λίγα χρόνια ιερέας.

Από το 1416, που κατελήφθη η Αθήνα από τους Οθωμανούς, η Ιερά Μονή γνώρισε δύο καταστροφές. Κατά την πρώτη ο άγιος έτυχε να προσεύχεται σε μια σπηλιά στο βουνό, αλλά στη δεύτερη, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425, επέστρεψαν και τον βασάνισαν με ιδιαίτερη αγριότητα για οκτώμισι μήνες.

Μαρτύρησε στις 5 Μαΐου 1426, σε ηλικία 42 ετών. Η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου (ανακομιδή λειψάνων) και στις 5 Μαΐου (ανάμνηση μαρτυρίου).

Φωτογραφίες: trikalavoice

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ