Ευθαλία: Η αγία που αποκεφαλίσθηκε από τον αδελφό της!

0
92

Στις 2 Μαρτίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αγίας Ευθαλίας της παρθενομάρτυρος, μιας ευλαβούς χριστιανής που παρέδωσε τη ζωή της αποκεφαλιζόμενη από το ίδιο της το αίμα!

 

Η αγία Ευθαλία ζούσε στη Σικελία και είχε μητέρα αιμορροούσα, που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Κάποτε η μητέρα της είδε στο όνειρό της τους Άγιους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο (τη μνήμη τους γιορτάζουμε στις 10 Μαΐου), οι οποίοι της είπαν ότι, αν πιστέψει στον Χριστό και βαπτισθεί, θα γιατρευθεί και θα σωθεί.

Έτσι κι έγινε. Όταν ξύπνησε η ασθενής μητέρα, νιώθοντας πίστη στα λόγια των Αγίων Μαρτύρων, πίστεψε στον Χριστό και βαπτίσθηκε χριστιανή. Μαζί με αυτήν βαπτίσθηκε χριστιανή και η κόρη της.

Υπήρχε όμως και ο γιος της, Σερμιλιανός, ο οποίος εξοργίσθηκε μαθαίνοντας ότι η μητέρα του έγινε χριστιανή και πήγε να την πνίξει. Με τη βοήθεια κάποιας υπηρέτριας, η μητέρα του γλίτωσε τον βέβαιο θάνατο και διέφυγε.

Η δε θυγατέρα της, η αγία Ευθαλία, έκανε δριμύτατη παρατήρηση στον αδελφό της, που θέλησε να σκοτώσει τη μητέρα τους. Αυτός τότε, αφού την έδειρε, την παρέδωσε σε έναν δούλο του να την κακοποιήσει. Προσευχομένη τότε η Ευθαλία, τύφλωσε τον δούλο.

Ο αδελφός της όμως, μόλις είδε το θαυμαστό αυτό γεγονός, όρμησε έξαλλος και την αποκεφάλισε! Κι έτσι εκείνη έλαβε το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

Υἱὸν φιλοῦσα Μητροπαρθένου Κόρης,
Τομὴν ὑπέστη καλλιπάρθενος Κόρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ