«Αποκάλυψη του Ιωάννη»: Μια πρωτόγνωρη διαδραστική παράσταση στο «Μελίνα»

0
73

Το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», από τις 3 μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2017, φιλοξενεί τη διαδραστική παράσταση «Αποκάλυψη του Ιωάννη». Μια παράσταση στην οποία το αρχικό κείμενο γίνεται πηγή έμπνευσης για τρεις καταξιωμένους στο χώρο τους καλλιτέχνες και παράλληλα μια πρωτόγνωρη παρουσία για το μουσικό και εικαστικό γίγνεσθαι.

Συγκεκριμένα, στην παράσταση αυτή η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση του σπουδαίου ελληνιστικού κειμένου στα Νέα Ελληνικά αλλά και η μουσική του πολυδιάστατου ποιητή και συνθέτη Νίκου Παπακώστα «εικονογραφούνται» με έργα του μεγάλου μας γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του εξαιρετικού μας χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου σε μια μοναδική παράλληλη εικαστική παρουσία.

Η απαγγελία του κειμένου γίνεται από τον θρυλικό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Γαβρίλη, και τον ίδιο τον ποιητή και συνθέτη της μουσικής που συνοδεύει ολόκληρη την παράσταση.

Στον χώρο εκτίθενται τα εικαστικά έργα, οι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και οι ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους και τα σχέδια του Νίκου Δεσεκόπουλου.

Να σημειωθεί ότι η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κριτικές που έχει αποσπάσει υπήρξαν διθυραμβικές. Μάλιστα το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την ελληνική ομογένεια.

 

afisa

 

Πρόγραμμα ομιλιών και ξεναγήσεων

Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 19.00: Εγκαίνια και Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Σάββατο 4 Μαρτίου στις 18.00: Ξενάγηση – παρουσίαση στο εικαστικό μέρος από τον Δημήτρη Παυλόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Τμήμα Αρχαιολογίας Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και τους εικαστικούς Ν. Δεσεκόπουλο – Θ. Παπαγιάννη.

Σάββατο 4 Μαρτίου στις 19.00: Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 19.00: Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Σάββατο 11 Μαρτίου στις 19.00: Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Κυριακή 12 Μαρτίου στις 12.00: Ξενάγηση από την Ιστορικό Τέχνης Λήδα Καζαντζάκη και τους εικαστικούς Ν. Δεσεκόπουλο – Θ. Παπαγιάννη.

Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 18.00: Ομιλία με θέμα «Συλλογές, συλλέκτες και έργα τέχνης». Διοργάνωση Ένωση Ελλήνων Χαρακτών. Ομιλητές: Γιάννης Παπακωνσταντίνου – Γιώργος Ριζόπουλος (συλλέκτες) – Νίκος Σταυρακαντωνάκης (πρόεδρος της ΕΕΧ).

Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 19.00: Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 19.00: Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

Σάββατο 18 Μαρτίου στις 19.00: Θεατρική απόδοση αναλογίου της ποιητικής απόδοσης της «Αποκάλυψης», από τον Νίκο Παπακώστα και τον Γιάννη Γαβρίλη.

 

(Υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών – Χορηγός: Εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ