Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στον Πειραιά

0
77

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών.

Η έλευση της θαυματουργής εικόνας από τις Φέρες της Θράκης, όπου φυλάσσεται στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017», που διοργανώνεται για 19η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει σειρά λατρευτικών -και όχι μόνο- εκδηλώσεων.

Την εικόνα συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, με τη συμμετοχή νέων με παραδοσιακές θρακιώτικες στολές, ενώ της υποδοχής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νήφωνα Καπογιάννη, τους εφημέριους του Ναού και πολλούς ακόμη κληρικούς.

Μετά την είσοδο της Εικόνος, στον κατάμεστο από πιστούς ναό τελέσθηκε δέηση προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και δοξολογία. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μέγιστη δωρεά, να κομίσει στον Πειραιά το σέβασμα της Θράκης, την εικόνα της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας.

unnamed18

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για την υποδοχή της ιεράς εικόνος, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, φυλάσσεται στις καρδιές όλων των Θρακιωτών εδώ και αιώνες.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του φερώνυμου προσκυνήματος στις Φέρες, που έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών, τόνισε:

«Στον τόπο μας, για πολλά χρόνια, αισθανόμασταν στην ακραία γωνιά της πατρίδας μας. Τώρα είμαστε περιτριγυρισμένοι από άσπονδους εταίρους, από σιαμαίους εχθρούς και από θρυλούμενους φίλους. Όλοι ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και τα δικά τους συμφέροντα, ενεργειακά, οικονομικά και πολιτικά. Αλλά για εμάς είναι ο τόπος μας, που μένουμε στέρεοι σε αυτόν, κάποτε μιλώντας σιωπηλά και κάποτε εκφράζοντας την σιωπή μας με δάκρυα και προσευχές μόνο στην Παναγία. Σε αυτήν την κατάσταση, όλος ο λαός αισθάνεται ως κέντρο της ψυχής του και της ζωής του, την Παναγία την Κοσμοσώτειρα».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ζήτησε τις προσευχές όλων για τους κατοίκους της Θράκης, γιατί αισθάνονται γύρω τους μια κινούμενη άμμο, όπου πολλά πράγματα αλλάζουν, αλλά δεν αισθάνονται φόβο, γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην Παναγία.

unnamed14

Η ιερά εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας θα παραμείνει στο ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως την Κυριακή 2 Απριλίου.

Καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής της, θα τελείται καθημερινά η Ιερά Παράκληση, παράλληλα με το υπόλοιπο λειτουργικό πρόγραμμα του ναού.

 

Πηγή: diakonima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ