Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

0
45

Tο πρωί της Κυριακής 5 Μαρτίου, με αφορμή την εορτή της Α’ Κυριακής των Νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

 

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου τελέσθηκε χθες το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η ανάμνηση της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, η οποία κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 μ.Χ. από την αυ­το­κρά­τει­ρα Θεοδώρα, τον γιο της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πα­τριά­ρχη Κων­σταν­τι­νου­πό­λε­ως Με­θό­διο τον Ο­μο­λογη­τή.

Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε, κατά το έθιμο, το Σύμβολο της Πίστεως, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, μέ­λη της Κυ­βέρνησης, Βου­λευ­τές, Πρέσβεις των Ορ­θο­δό­ξων Κρα­τών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «σήμερα, αυτό που τιμάται, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος στην ολότητά του. Ο άνθρωπος ως ψυχή και ως σώμα, ως κάτι το άυλο αλλά και κάτι το υλικό, ως κάτι αόρατο αλλά και ως κάτι ορατό. Σήμερα ο άνθρωπος, τον οποίο τόσο βάναυσα ο υλικός πολιτισμός υποβίβασε σε απρόσωπη οντότητα και τον μετέβαλε σε ύπαρξη χωρίς όνομα, χωρίς αξία και χωρίς σημασία, αποκαθίσταται. Σήμερα η Ορθοδοξία αποκαλύπτεται ως η κατεξοχήν ανθρωπιστική διδασκαλία, η οποία υπερασπίζεται τον άνθρωπο ως ενότητα σώματος και ψυχής. Καμιά κοσμοθεωρία, κανένα σύστημα και κανένα φιλοσοφικό ή πολιτικό δόγμα δεν τίμησαν το ανθρώπινο σώμα και την ύλη όσο τα τιμά σήμερα, αλλά και διαχρονικά, η Ορθόδοξη πίστη».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε, επίσης, ότι χωρίς τη ζωντανή σχέση με τον Σωτήρα Χριστό τα ιδεώδη εξέπεσαν σε στείρα ηθικολογία και έχουν εκφυλιστεί σε πικρή ανάμνηση, τονίζοντας πως «η αποκοπή του δυτικού πολιτισμού από τις χριστιανικές του ρίζες έγινε αιτία μαρασμού του Ευρωπαϊκού ανθρωπισμού, τον οποίο υποκατέστησε η απανθρωπία των δεικτών και ο ξεπεσμός του ανθρώπου». Παράλληλα, σχολίασε πως το περιβάλλον ολοένα και περισσότερο υφίσταται τις επιπτώσεις της αποΐεροποίησής του και σταδιακά μεταβάλλεται σε τρόπαιο λεηλασίας στο όνομα στρεβλής ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως «μόνον η επιστροφή στη ζωντανή σχέση με τον Δημιουργό Θεό μπορεί να αποκαταστήσει την ιερότητα του ανθρωπίνου σώματος και κατ’ επέκτασιν όλης της υλικής δημιουργίας».

Επισήμανε ωστόσο ότι η Ορθοδοξία, κάθε ημέρα και κατεξοχήν σήμερα, που εορτάζει, θα συνεχίσει να αναδεικνύει την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, το οποίο στην ψυχοσωματική του ενότητα δέχεται τη δωρεά της αιωνιότητας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως «η σημερινή ημέρα μας προφέρει ένα απλό, αλλά και καθοριστικό μήνυμα: Ο άνθρωπος αποτελεί εικόνα Θεού και ως εκ τούτου αποτελεί υπέρτατη αξία. Όταν σε κάθε σχεδιασμό υπεισέλθει η αλήθεια αυτή, η ανθρωπότητα θα γευτεί την ποιότητα ζωής που ζητεί απεγνωσμένα. Στην αναζήτηση αυτή, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα πάψει ποτέ, με τη ζωή και το λόγο της, το ήθος των αγίων της και τη διαρκή αυτοκριτική και τη μετάνοια όλων μας, να αποδεικνύει πως ένα τέτοιο όραμα είναι πραγματοποιήσιμο. Μα, πάνω απ’ όλα, κάθε τέτοια ημέρα θα θυμίζει πάντα πως η αληθινή λατρεία προς τον Θεό ταυτίζεται με τον απόλυτο σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αληθινή θρησκευτικότητα, υγιής πνευματικότητα και αγάπη προς όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους θα αποτελούν πάντα για την Ορθόδοξη Εκκλησία έννοιες ταυτόσημες».

Να σημειωθεί ότι, κατά το έθιμο, προ της Α­πο­λύ­σε­ως της Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας έλαβε χώ­ρα Λι­τά­νευ­ση των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων.

 

Πηγή (κείμενο και φωτό): ecclesia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ