Αλεξανδρούπολη: Ένα ξεχωριστό μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας

0
71

Εδώ και μισό αιώνα περίπου ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα έχει ανοίξει τις πύλες του στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης. Το «Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας», χάρη στον ακάματο ιδρυτή και μοναδικό χορηγό του, ιεροδιδάσκαλο Γεώργιο Κομνίδη, αποτελεί τον παλαιότερο, αλλά και πλέον παραμελημένο, πολιτιστικό φάρο στον Νομό Έβρου.

 

Το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1965, οπότε ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του στην περιφέρεια Διδυμοτείχου. Στη Νέα Χιλή, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, σε έναν θαυμάσιο χώρο 150 τ.μ., μεταφέρθηκε το 2002.

Περιλαμβάνει λαογραφικά αντικείμενα, όπως τοπικές φορεσιές, αργαλειούς, αγροτικά εργαλεία, ντουκάνες, άροτρα…  Με δυο λόγια περιλαμβάνει ένα σύνολο από αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη ζωή στο σπίτι αλλά και στον αγρό του 19ου και 20ού αιώνα. Η συλλογή αυτή συμπληρώνεται με ταριχευμένα ζώα, πτηνά, ερπετά του θρακικού χώρου, συλλογές εντόμων, μεταλλευμάτων, νομισμάτων και άλλα πολλά εκθέματα της θρακικής γης ανεκτίμητης αξίας.

Tο Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης έχουν επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπουργοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, αρχιερείς, σχολεία και πλήθος κόσμου.

Ιδρυτής του είναι ο 83χρονος σήμερα συνταξιούχος ιεροδιδάσκαλος Γεώργιος Κομνίδης, που επιμελείται προσωπικώς τη συλλογή και τη συντηρεί σε ιδιόκτητο χώρο με έξοδα που καλύπτονται αποκλειστικά από τη σύνταξή του.

Πώς ξεκίνησε αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία; Υπηρετώντας ως δάσκαλος και ιερέας σε χωριά του Έβρου, ο ιδρυτής του μουσείου αισθανόταν επιτακτική την ανάγκη να καλύψει τις μαθησιακές απορίες των μαθητών του σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και την παράδοση του παρελθόντος. Έτσι, από το 1962, με πολύ μεράκι, άρχισε να αναζητά σχετικό υλικό. Με τον καιρό η συλλογή του παπα-Γιώργη μεγάλωσε και από το 2003 μεταφέρθηκε στον ιδιόκτητο χώρο της Νέας Χιλής.

Ο δημιουργός του ιδιαίτερου αυτού μουσείου έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων «Παναγία Σουμελά», την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και άλλους φορείς.

Ο ίδιος επιτελεί όλες τις εργασίες, ακόμα και την καθαριότητα του χώρου και την ξενάγηση. Χωρίς να έχει λάβει την παραμικρή επιχορήγηση, το μόνο που τον απασχολεί είναι το μέλλον αυτού του έργου ζωής, όπως το χαρακτηρίζει, η μεταφορά του μουσείου μετά από κάποια χρόνια ενδεχομένως σε ένα μοναστήρι ή σε κάποιον άλλο χώρο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής του.

Το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης με τον ιερέα. Να σημειωθεί επίσης πως υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

Πηγή: pameevro.gr / Φωτό: ikivotos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ