Μοναστηριακή συνταγή: Φανουρόπιτα (και η ευχή κατά την προετοιμασία της)

0
709

Φανουρόπιτα: Η πίτα του αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται όχι μόνο στη μνήμη του αγίου (27/8) αλλά σε κάθε περίπτωση που ζητάμε τη βοήθειά του. H φανουρόπιτα που ακολουθεί είναι πολύ απλή και βασίζεται σε μια μοναστηριακή συνταγή. Εκτός από μια ευλογημένη πίτα που μοιράζεται στην εκκλησία στους πιστούς, είναι και ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ για όλη την οικογένεια, κατάλληλο για τη Σαρακοστή!

 

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζανιού πορτοκαλάδα
Ελάχιστη σόδα
Ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι καρύδια (προαιρετικά)

Προετοιμασία:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά (εκτός από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν).

Προσθέτουμε στο μίγμα μας το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη σταφίδα και τα καρύδια κομμένα χοντρά και ανακατεύουμε ξανά. (Οι σταφίδες και τα καρύδια κάνουν τη διαφορά!).

Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. (Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί).

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από επάνω με ζάχαρη άχνη, αν επιθυμούμε.

 

Κατά την παρασκευή της φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του αγίου Φανουρίου διαβάζουμε την ευχή:

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος φανούριος

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δε Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σην και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι και δοξάσωσι το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των αγίων. Αμήν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ