Οι παρθενομάρτυρες από την Άγκυρα της Γαλατίας

0
85

Σήμερα, 18 Μαΐου, εορτάζουν οι αγίες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλία και Θεοδότη, οι παρθενομάρτυρες από την Άγκυρα της Γαλατίας, και Θεόδοτος ο Μάρτυρας.

Οι αγίες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλία και Θεοδότη οι παρθενομάρτυρες κατάγονταν από την Άγκυρα της Γαλατίας. Ήταν αφιερωμένες ολόψυχα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου και ήταν από τις μεγαλύτερες υπηρέτριες και αθλήτριες της χριστιανικής πίστης.

Προθυμότατες πάντοτε στα έργα του ελέους και της φιλανθρωπίας, συνεργάζονταν συγχρόνως στο να ελκύουν ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας. Καταγγέλθηκαν, ωστόσο, για το έργο τους και αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα. Τότε παραδόθηκαν από τον άρχοντα Άγκυρας Θεότεκνο στους στρατιώτες για να τις διαφθείρουν. Επειδή όμως, χάριτι Θεού, διαφυλάχθηκαν αγνές, τις έπνιξαν στα βάθη της λίμνης.

Ο Θεόδοτος, του οποίου η θεία ήταν μία από τις άγιες εκείνες γυναίκες, η Τεκούσα, ανέσυρε τη νύκτα τα λείψανά τους και τα έθαψε. Ανακαλύφθηκε όμως και, επειδή δεν θέλησε να αρνηθεί τον Χριστό, τον αποκεφάλισαν μετά από πολλά βασανιστήρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ