Ορθοδοξία στην Αφρική: Ιερός Ναός Αγίων Κοσμά και Δαμιανού Nkhuwala

0
87
Ιεραποστολή Μαλάουι

Ορθοδοξία στην Αφρική: Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια ετών με τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στη Nkhuwala του Μαλάουι

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ» ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΟΥΙ

Φως ανέσπερο σε κάθε γωνιά της γης. Φως σε παράξενα σκοτάδια, σε τόπους και τρόπους ανοικείους, μα τόσο ζωντανούς.

Με τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας, στην Ιεραποστολική μας Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουιν είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μοναδικές στιγμές πρωτοχριστιανικού ενθουσιασμού.

(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής)

Ιεραποστολή Μαλάουι

Εγκαινιάσθηκε ο Ιερός Ναός των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στη Nkhuwala, ενώ ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης, χειροτόνησε τον Διάκονο Λουκά Nazombe εις Πρεσβύτερο και τον κατηχητή Παΐσιο Tsihikoti εις Διάκονο.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Λειτουργίας στον Ι.Ναό του Αγίου Νεκταρίου Μπλαντάιρ, η Ελληνική Κοινότητα είχε την ευκαιρία να ακούσει τις πατρικές νουθεσίες του Επισκόπου, καθώς και τις εισηγήσεις του π. Σπυρίδωνος Τσιμούρη, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, με θέμα «Church as vivid community», και της αδελφής Θεοκτίστης Emsley με θέμα «The paradigm of monastic life».

Στο τέλος της συνάντησης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Εφημέριο της Κοινότητας και Αρχιερατικό Επίτροπο Μαλάουι π. Ερμόλαο Ιατρού και την Πρόεδρο της Κοινότητας κα.Αμφιτρίτη Μπογδάνου, για την οργάνωση και φιλοξενία της οποίας επιμελήθηκαν.

Ιεραποστολή Μαλάουι

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις Ενορίες της ευρύτερης περιοχής του Μπλαντάιρ για να παρακολουθήσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών των ιεραποστολικών κλιμακίων.

Υλοποιήθηκε η ευχή και προτροπή του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β´, με την ιστορική πρώτη Σύναξη Ορθοδόξων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι, η οποία είχε γενικό θέμα: «H AΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ» .

Η Σύναξη διεξήχθη στην Αγγλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στην τοπική διάλεκτο Chichewa.

O Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, μετέφερε τις ευχές του Μακ. Πατριάρχου Αλεξάνδρειας κ.κ.Θεόδωρου. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Τσιμούρη με θέμα «The Joy and the failure of Mission» και της αδελφής Θεοκτίστης Emsley «The unity of the Church». Εν συνεχεία οι Ιερείς από την Ζάμπια και το Μαλάουι παρουσίασαν συνοπτικά τις ιεραποστολικές τους δράσεις.

Της συνάξεως είχε προηγηθεί Θ. Λειτουργία και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων από την Ελλάδα, την Ζάμπια και το Μαλάουι, ενώ έψαλλε πολυμελής χορός των πρεσβυτερών από το Ιεραποστολικό κλιμάκιο της χώρας.

Την επομένη ο Επίσκοπος είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να δώσει κατευθύνσεις στην ομάδα των άμεσων στελεχών της ιεραποστολικής προσπάθειας.

Τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ι. Ναού της Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στην περιοχή Milepa Chiranzulu.

Οι ενορίτες με αλαλαγμούς και εκδηλώσεις χαράς υποδέχθηκαν τον Επίσκοπο κ.Ιωάννη και τη συνοδεία του και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην τελετή των εγκαινίων και τη Θεία Λειτουργία. Μετά την ευχαριστιακή τράπεζα η χαρά όλων ολοκληρώθηκε σε καρδιακό κοινό γεύμα.

Η Ιεραποστολή δεν είναι ένα απλό ποιμαντικό χρέος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αλλά ταυτίζεται με την ίδια την αποστολή Της. Μιας αποστολής Ευαγγελισμού της Αναστάσιμης εν Κυρίω χαράς.

«Δεύτε πάντα τα έθνη γνώτε του φρικτού μυστηρίου την δύναμιν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ