Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Ακόμα μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για την νεολαία

0
104
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Με ευχάριστα νέα έφυγε από την Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος που είχε και στιγμές συγκίνησης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

O Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος επισκέφτηκε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης με αφορμή το πρόγραμμα ανάπτυξης δράσεων στον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας και ειδικά το μέρος που σχετίζεται με την κατάρτιση των ειδικών σ’ αυτό τον τομέα.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για την ιστορική διαδρομή αυτής της σχολής, τα επιτεύγματα της ως προς την κατάρτιση και την επιστημονική έρευνα, καθώς και για τις κατευθύνσεις όπου η πάνω από αιώνα εμπειρία της μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια για τη θεμελίωση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, συστατικό κομμάτι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «Λόγος».

Ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σχολής, δόκτορα Πάνο Κανέλλη, ενώ κατά τις μέρες παραμονής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους διευθυντές των συστατικών μονάδων του Ιδρύματος και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.

Είναι πια γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο Σούκθι αφού η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε συναντήσεις και με τους μαθητές και των δύο λυκείων του Κολεγίου, του γενικού και του αγροτροφικού επαγγελματικού λυκείου και τους ευλόγησε με την ευκαιρία των ετησίων απολυτηρίων εξετάσεων.

Ο Μακαριώτατος είχε ξεχωριστή συνάντηση με τους διακεκριμένους μαθητές των τελευταίων τάξεων, όπου με συγκίνηση διαπίστωσε ότι υπήρχαν μαθητές και από την Αλβανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε ειδικά σ’ αυτούς, ενθαρρύνοντάς τους ώστε όπου κι αν βρίσκονται και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιτυχούς πορείας τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση να μην λησμονούν ποτέ τη γενέτειρά τους και να βρίσκουν τη δυνατότητα να τη βοηθούν και να συμβάλλουν.

Στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων του κολεγίου, ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός με τραγούδια καλωσορίσματος από τη χορωδία των μαθητών και ευλόγησε τους μικρούληδες του δημοτικού σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος γνώρισε από κοντά και τη γενικότερη υποδομή της γεωργικής φάρμας , η οποία είναι ταυτόχρονα διδακτική, ερευνητική και παραγωγική.

Ο Πρόεδρος της Σχολής, δόκτορας Κανέλλης, κοινοποίησε ταυτόχρονα της απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής για την απονομή δύο φοιτητικών υποτροφιών: μία με κατεύθυνση τη φάρμα και μία με κατεύθυνση την επεξεργασία των διατροφικών προϊόντων.

 

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

Στα πλαίσια εμβάθυνσης και διεύρυνσης του πανεπιστημιακού Κολεγίου «Λόγος», βάσει των δυνατοτήτων που προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία στην Αλβανία, αλλά στοχεύοντας και τη συνέχεια όλων των δράσεων της Εκκλησίας της Αλβανίας στον αγροτικό τομέα και στον τομέα του περιβάλλοντος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υλοποιεί την πρωτοβουλία Του για την ίδρυση του Επαγγελματικού Κολεγίου στο Σούκθι, ως συστατικό κομμάτι του «Λόγος», με τη μορφή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Η υλοποίηση αυτού του φιλότιμου προγράμματος από τη μία πλευρά θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες και σε νέους να αποκτήσουν εξειδικευμένη παιδεία στον τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ από την άλλη πλευρά, θα υποστηρίξει την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, προσφέροντάς της τεχνικούς και άξια στελέχη σε έναν τομέα ειδικού βάρους όσον αφορά την παραγωγική δραστηριότητα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, σε όλα αυτά τα χρόνια της ανασυγκρότησης και της αναπτυξιακής πορείας της με τη μέριμνα και την έμπνευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, παράλληλα έδειξε ενδιαφέρον και για πιλοτικά προγράμματα για την ίδρυση γεωργικών επιχειρήσεων (φάρμες), για την προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, για δραστηριότητες για το περιβάλλον, κτλ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ