Ο Άγιος ιερομάρτυρας Θεόδοτος εξ Αγκύρας και της Γαλατίας – Τον πολέμησαν οι ειδωλολάτρες

0
68
Άγιος Θεόδοτος

Άγιος ιερομάρτυρας Θεόδοτος εξ  Αγκύρας και της Γαλατίας: Η Εκκλησία της Κύπρου τιμάει την μνήμη του οι ειδωλολάτρες τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν.

Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοδότου (7 Ιουνίου)

Την μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοδότου τιμάει σήμερα, & Ιουνίου, η Εκκλησία της Κύπρου. Ο βασανισμός και ο αποκεφαλισμός του από τους ειδωλολάτρες συγκλονίζει. Σε κείμενο του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου μαθαίνουμε πως ο Άγιος Θεόδοτος καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν έμπορος σιτηρών ενώ συγχρόνως εξασκούσε το επάγγελμα του αρτοποιού.

Ήταν άνθρωπος ευσεβής και ελεήμων,  χαρακτηριστικά αναφλερεται πως μοίραζε ψωμιά στους φτωχούς και έκανε συχνά επισκέψεις στους φυλακισμένους.

Δυστυχώς όμως εκείνη την εποχή οι ειδωλολάτρες είχαν αφηνιάσει. Η ειδωλολατρική μανία κατά των χριστιανών εκδηλώθηκε μάλιστα με το φόνο μιας ομάδας χριστιανών νέων, στα νερά μιας λίμνης.

Ο Θεόδοτος, άνδρας με θάρρος και θερμή πίστη στο Χριστό, έβγαλε την νύχτα από τη λίμνη τα τίμια λείψανα των νέων και τα έθαψε.

Αυτή του η κίνηση εξόργισε τους ειδωλολάτρες που με μανία στράφηκαν εναντίον του.

Οι ειδωλολάτρες τον έπιασαν και τον βασάνισαν χωρίς το παραμικρό έλεος και τελικά τον αποκεφάλισαν, γιατί ήταν αληθινός άνθρωπος και πιστός χριστιανός, κερδίζοντας έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου.

Ο μαρτυρικός του βίος τιμάται σήμερα και αποτελεί διαχρονικά απόδειξη Πίστεως για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ