«Η Ανάσταση του Χριστού»: 3 χρόνια από τον Καθαγιασμό του Καθεδρικού Ναού Τιράνων Αλβανίας (ΦΩΤΟ)

0
122
Ναός Αναστάσεως Αλβανία

Η Ανάσταση του Χριστού: Η Ορθοδοξία στην Αλβανία γιορτάζει γιατί οι ρίζες της βαθαίνουν μέρα την μέρα και η ελπίδα ανθίζει.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον καθαγιασμό του Καθεδρικού Ναού «Η Ανάσταση του Χριστού» στα Τίρανα. Για αυτό και στον Καθεδρικό Ναό «Η Ανάσταση του Χριστού» έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Αναστάσεως Αλβανία

Πρόκειται για μια επέτειο γεμάτη νόημα που σηματοδοτεί την επιστροφή του ορθόδοξου πνευματικού «ματιού», απ’ όπου είχε ξεριζωθεί βιαίως από το αθεϊστικό καθεστώς.

Ναός Αναστάσεως Αλβανία

Η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας σε ενημερωτικό της τονίζει και την σημασία της επιστροφής της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην αγκαλιά της παγκόσμιας Ορθόδοξου Εκκλησίας, ως ισότιμης μεταξύ των ισότιμων εκκλησιών.

Αυτό ανέδειξε, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, και η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία όλων των υπόλοιπων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτουργώντας με τους Μακαριώτατους, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, της Σερβίας Ειρηναίο, της Ρουμανίας Δανιήλ, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, της Αθήνας και πάσης Ελλάδος Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας Σάββα. Συλλειτούργησαν επίσης οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας, Γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε: «Μας μάζεψε σήμερα αυτό το μεγάλο και ιστορικό γεγονός: Η τελετή καθαγιασμού της Ιεράς Εκκλησίας της Αναστάσεως, που αποτελεί και την ανάσταση της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας…

Για όσους δεν πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, η ανάσταση φαντάζει μύθος. Αλλά, από την εμπειρία των αγίων, εμείς έχουμε την εμπειρία της Αναστάσεως, η οποία είναι και η πραγματικότητα και η βιωματική μας εμπειρία.

Υπό αυτή την έννοια, και ο καθαγιασμός αυτού του υπέροχου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως, αποτελεί σήμερα μια απόδειξη, ότι η Ανάσταση είναι η πραγματικότητα, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία κάποτε ήταν νεκρή εξαιτίας των αθεϊστικών διωγμών, σήμερα είναι ζωντανή, γεμάτη ζωή και σφρίγος».

 

Της Λειτουργίας ηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βερατίου, Ιγνάτιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορυτσάς, Ιωάννη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερι, Νικόλαο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ .

Την ομιλία της ημέρας έκανε ο πατήρ Λουκάς Βερόνης από τις ΗΠΑ .

Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, απευθυνόμενος στους πιστούς γι αυτή τη σημαντική ημέρα, επισήμανε ότι πριν τρία χρόνια, στην τελετή καθαγιασμού συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών κι οκτώ από τους ποιμενάρχες τους. «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ποτέ δεν είχαμε φανταστεί τέτοια δώρα κι αγαθοεργίες που ο Θεός μας έκανε μέχρι τώρα.

Η καρδιά μας είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά. Το γεγονός ότι είμαστε όλοι σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι, όλοι οι κληρικοί της Εκκλησίας μας μαζί με τους λαϊκούς, είναι απόδειξη της σφριγηλής ζωής που έχει η Εκκλησία της Αλβανίας.

Ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας όχι με συναισθήματα στιγμής, αλλά ενώνοντας τη ζωή μας με τη βούληση του Θεού».

Όπως επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος  σ’ αυτούς τους εορτασμούς συμμετείχαν όλοι οι κληρικοί της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, της Αρχιεπισκοπής και των πέντε Μητροπόλεων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι τους συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Καθεδρικού Συγκροτήματος « Η Ανάσταση του Χριστού», συμμετέχοντας στη Συνδιάσκεψη με θέμα το ρόλο και τα καθήκοντα του ορθόδοξου κληρικού.

Στη Συνδιάσκεψη μίλησαν κληρικοί της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επεσήμανε τη στενή σχέση που θα πρέπει να συνδέει τον κληρικό με τα βιβλία και τα πνευματικά αναγνώσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ