Όσιος Σάββας Αλεξανδρείας: Ο Ι.Ν. έγινε με αυτοκρατορική άδεια του Μ. Κωνσταντίνου

0
56
Όσιος Σάββας Αλεξανδρείας

Όσιος Σάββας: Η Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας ιδρύθηκε με αυτοκρατορική άδεια του Μ. Κωνσταντίνου. Η ιστορία της είναι γεμάτη αγώνα για την διατήρηση της.

Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και συγκεκριμένα το Καθολικό της, πριν γίνει χώρος χριστιανικής λατρείας, ήταν ναός αφιερωμένος στον θεό Μίθρα ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στον θεό Απόλλωνα.

Καθιερώθηκε ως χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο περί τα έτη 318-320, όταν στην Αίγυπτο με αυτοκρατορική άδεια του Μ. Κωνσταντίνου ιδρύθηκαν 40 χριστιανικοί ναοί.

Όμως η ιστορία του Ιερού Ναού είναι σημαδεμένη με ανατροπές και καταστροφές τις οποίες όμως ξεπέρασαν με την βοήθεια του Θεού οι πιστοί.

Ήταν περίπου το έτος 536, μετά την απόσχιση των Αιγυπτίων χριστιανών (Κοπτών) από την Πρεσβυγενή Αλεξανδρινή Εκκλησία και τη δημιουργία της Κοπτικής Εκκλησίας όταν η Μονή απετέλεσε την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όλα έμοιαζαν επιδοφόρα όμως δυστυχώς στα μέσα του 7ου αιώνα ο Ιερός Ναός καταστράφηκε από σεισμό.

Σαν από θαύμα παρά τις καταστροφές βρέθηκε οικονομική βοήθεια. Άμεσα με τη χορηγία ενός πλούσιου Αλεξανδρινού Χριστιανού, ονόματι Σάββα, ο Ιερός ΝΑός ανοικοδομήθηκε εκ νέου προς τιμήν του οσίου Σάββα, ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια πριν μεταβεί στα Ιεροσόλυμα.

Οι δυστυχίες όμως δεν σταμάτησαν. Η Ιερά Μονή ξανακαταστράφηκε.

Ήταν κατά την αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου, όταν η Μονή πυρπολήθηκε. Και όμως βρέθηκε και πάλι βοήθεια και κουράγιο και η Μονή ανακαινίσθηκε περί το 889 επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Μιχαήλ με τη μεσολάβηση του αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄ του Σοφού προς τον χαλίφη Ελ Μουτάμεζ.

Και πάλι ανακαινίσθηκε εκ νέου από τον άγιο Πατριάρχη Ιωακείμ τον Πάνυ (1487-1567).

Για ακόμα μια φορά η Ιερά Μονή γνώρισε την βαρβαρότητα το 1652. Τοτε την πυρπόλησαν και πάλι και επήλθε η απώλεια όλων των μοναχών που ενταφιάσθηκαν στα ερείπιά της.

Ευτυχώς με την βοήθεια του Θεού και πάλι η Μονή ανοικοδομήθηκε το 1676 από τον Πατριάρχη Παΐσιο (1657-1677).

Και φτάνουμε στην γαλλική κατοχή, όταν ο Ναπολέων εξέδωσε διαταγή κατεδαφίσεως της Μονής λόγω στρατιωτικών προτεραιοτήτων – διαταγή η οποία ανεκλήθη μετά από επίμονη αντίσταση και ενέργειες του πατριάρχου Παρθενίου Β΄ Παγκώστα (1788-1805).

Η Μονή ανακαινίσθηκε και πάλι το έτος 1875 από τον πατριάρχη Σωφρόνιο Δ΄ (1870-1899) με τη γενναία χορηγία του εθνικού ευεργέτου Γεωργίου Αβέρωφ.

Στην συνέχεια μικρές ανακαινίσεις έγιναν επί πατριαρχών Φωτίου (1900-1925) και Χριστοφόρου Β΄ (1939-1967).

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συγκροτήματος οδήγησε τον πατριάρχη Νικόλαο ΣΤ΄ (1968-1986) στην απόφαση της κατεδάφισής του, πλην του ναού, και στην ανέγερση της Μονής εκ νέου.

Ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄ (1997-2004).

Τελευταία φορά η πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα ανακαινίσθηκε κατά τα έτη 2008-2009 από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον Β΄.

Κατά την ιστορική του διαδρομή το μοναστικό αυτό ενδιαίτημα, εκτός από Πατριαρχική Καθέδρα, διετέλεσε και κοιμητήριο πατριαρχών, κληρικών, μοναχών, ορθοδόξων και αλλοδαπών χριστιανών, πτωχοκομείο, νοσοκομείο, υγειονομείο, σχολείο, λοιμοκαθαρτήριο, ξενώνας και άσυλο.

Σήμερα, αναφέρει σε ενημερωτικό του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την παράδοση του προκατόχου του Μελετίου Πήγα (1590-1601), του ιδρυτή του πρώτου, μετά την αραβική κατάκτηση, χριστιανικού εκπαιδευτηρίου της Αλεξανδρείας στους χώρους του μοναστηριού, επανίδρυσε και λειτουργεί την Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, που αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα διετούς φοίτησης για αφρικανούς νέους, προκειμένου να στελεχώσουν τις εκκλησιαστικές Επαρχίες του Θρόνου στις χώρες καταγωγής τους.

Για όσους έχουν την ευλογία να την επισκεφτούν σημειώνεται πως εντός της Μονής στεγάζεται Εκκλησιαστικό Μουσείο, τμήμα της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και το Λύκειο Ελληνίδων Αλεξανδρείας.

Εντός του κυρίου Ναού βρίσκεται ως πολύτιμο θησαύρισμα η κολώνα όπου κατά την παράδοση αποκεφαλίσθηκε η αλεξανδρινή Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη, ενώ στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου φυλλάσονται προς προσκύνηση λείψανα πολλών αλεξανδρινών Αγίων.

Επί της Ιεράς Αγίας Τραπέζης εντός του ιερού Βήματος χειροτονήθηκε και έλαβε την Χάρη της Ιερωσύνης ο Άγιος του αιώνος μας, Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ