Άγιος Γεώργιος Καΐρου: Η ξεχωριστή Ιερά Μονή που επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

0
123
Άγιος Γεώργιος Αίγυπτος

Άγιος Γεώργιος Καΐρου: Συγκλονιστική ιστορία έχει ο Ιερός Ναός τον οποίο πριν πριν λίγο καιρό επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου έχει ετοιμάσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από όπου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την ξεχωριστή Ιερά Μονή που επισκέφτηκε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ευρίσκεται στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου.

Αυτή η περιοχή είναι κομμάτι της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής Α’(1390 π.Χ.) από την εκστρατεία του στην Ασία.

Είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αρχαιολογικά ευρήματα της Αιγύπτου με παγκόσμια ακτινοβολία κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως.

Στον χώρο αυτό οι Βαβυλώνιοι διάλεξαν και ανήγειραν φρούριο.

«Βαβυλών φρούριον ερυμνόν, αποστάντων ενταύθα Βαβυλωνίων, είτα διαπραξάντων ενταύθα κατοικίαν  παρά των βασιλέων» (Στράβων, Γεωγραφία, κεφ.XVII).

To φρούριο που ονομάζεται Κασρ ελ Ρουμ ή Κασρ ελ Σάμμα (Παλάτι των Λαμπάδων, είτε λόγω  της λατρείας της φωτιάς, είτε λόγω των φωτεινών σημείων προς συνεννόηση) γνώρισε τρεις ανακαινίσεις από τους ρωμαίους αυτοκράτορες Οκταβιανό, Τραϊανό και Αρκάδιο, λόγω της γεωγραφικής σπουδαιότητος του χώρου.

Μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού στην Αίγυπτο, όταν το έτος 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του έβαλε τέλος στους ναούς του παγανισμού, το Ρωμαϊκό φρούριο έγινε Ιερός Ναός από στρατιωτικούς προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, ενώ η Βαβυλώνα είχε καταστή Επισκοπή.

Μετά την αραβική κατάκτηση της Νειλοχώρας (7ος αι.μ.Χ.)  μετονομάζεται σε Φουστάτ (στρατόπεδο, παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, εκ της λατινικής fossatum) και μετά την ίδρυση του Καΐρου λέγεται Μισρ αλ Αττίκατ ή Μισρ αλ Γκατίμαντ.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο διάβα των αιώνων, λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο, γνώρισε δε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότητες καταστροφές από πυρκαγιά και αποκατεστάθη από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).

Άγιος Γεώργιος ΑίγυπτοςΟ Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος, μοναδικής ομορφίας και σπάνιας αρχιτεκτονικής, εφάμιλλος του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα, περιβαλλόμενος από αρχαίο τείχος σε απόσταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του αιγυπτιώτη ελληνισμού.

 Ηγούμενος: Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Θεόδωρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ