Λέσβος – Σεισμός : Αυτοί είναι οι Άγιοι του νησιού (Aνανέωση)

0
192
Μυτιλήνη

Λέσβος – Σεισμός : Ο ισχυρότατος σεισμός που χτύπησε το νησί θα μπορούσε να έχει πολύ πιο τραγικές συνέπειες, τελικά ο απολογισμός αργά το βράδυ ανέφερε ένα θύμα αν και νωρίτερα επίσημες πηγές μιλούσαν μόνο για τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Οι Άγιοι της Λέσβου έβαλαν το χέρι τους για να γλιτώσει τα ακόμα χειρότερα το νησί.

Η Λέσβος καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων χριστιανικών χρόνων, του Βυζαντίου, αλλά και της επώδυνης δουλείας στον Τούρκο δυνάστη, αξιώθηκε να είναι αγιοτόκο νησί.

Ως ευνοηθείς από το Θεό τόπος ανέδειξε πλειάδα αγίων και Νεομαρτύρων και σήμερα κατέχει ως «θησαυρόν τιμαλφή» τα ιερά λείψανα πολλών μαρτυρησάντων αγίων.

Ας γνωρίσουμε τους Αγίους της Λέσβου όπως τους παρουσιάζει η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.

ΑΓΙΑ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ

Αν και δεν συγκαταλέγεται επισήμως στο αγιολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, παλαιό ναϋδριο επάνω σε ερείπια βασιλικής με βαπτιστήριο του 6 ου αιώνα που ανακαλύφθηκε το 1931, ενισχύει την άποψη ότι η εν λόγω αγία, είναι πιθανόν να μαρτύρησε στη Μυτιλήνη.

Η ΑΓΙΑ ΘΩΜΑΪΣ Η ΛΕΣΒΙΑ

Το ιερό λείψανό της πολύ νωρίς έγινε πηγή πολλών θαυμάτων. Ως τελευταίο θαύμα της αναφέρεται η θεραπεία του δαιμονιζομένου συζύγου της.

ΑΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

Η Αγία Ολυμπία σε ηλικία 10 ετών έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στην Μονή των Καρυών της Θερμής, όπου ηγουμένη ήταν η Δωροθέα θεία της Ολυμπίας. Σε ηλικία 19 ετών εκάρη μοναχή και όταν συμπλήρωσε το 25 ο έτος, μετά το θάνατο της θείας της έγινε ηγουμένη. Εμαρτύρησε μαζί με την γερόντισσα μοναχή Ευφροσύνη στις 11 Μαΐου 1235, όταν πειρατές επιτέθηκαν στη Μονή και την κατέστρεψαν.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο, ως ορφανοτρόφος. Στις αρχές του 8ου αιώνα εξελέγη Μητροπολίτης Γορτυνίας Κρήτης, όπου παρέμεινε για μια τριακονταετία, ασκώντας όχι μόνο ποιμαντικό έργο, αλλά συνθέτοντας και υμνογραφικά κείμενα. Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας παρέμεινε σταθερός στη διδασκαλία για την τιμή των εικόνων.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Κατά τη δεύτερη φάση της περιόδου της Εικονομαχίας ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον Πατριάρχη Νικηφόρο υπερασπίσθηκε τους εικονοφίλους, γι’ αυτό και εξορίστηκε σε κοντινό στην Πόλη νησί. Κατά την περίοδο της εξορίας του ο βιογράφος του διασώσει τη μαρτυρία τριών θαυμάτων, τη θεραπεία δαιμονιζομένου ονόματι Κωνσταντίνος, ετέρου δαιμονιζομένου κωφαλάλου και ενός τυφλού.

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΣΣΟΥ

Η επισκοπική του θητεία υπήρξε περιπετειώδης και ιδιαίτερα μαρτυρική. Αντιμετώπισε την μήνη και τις συκοφαντίες πολλών κληρικών και λαϊκών, κατηγγέλθη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εδικάσθη και τελικά εδικαιώθη. Λόγω των συκοφαντιών αυτών εγκατέλειψε την επισκοπή του και μαζί με το μαθητή του Λεόντιο, αποβιβάστηκε στο μικρό νησί των Λευκών, το σημερινό Ασπρονήσι, βορειοανατολικά της Λέσβου, απέναντι από τα Μοσχονήσια.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗ Η ΛΕΣΒΙΑ

Η οσία Θεοκτίστη γεννήθηκε στη Μήθυμνα της Λέσβου. Σε μικρή ηλικία εκάρη μοναχή αναπτύσσοντας πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Κατά την επιδρομή Σαρακηνών ληστοπειρατών στη γενέτειρά της μαζί με άλλους κατοίκους αρπάχθηκε σκλάβα και βρέθηκε στην Πάρο. Κατά την διήγηση των βιογράφων της επί τριάντα πέντε χρόνια παρέμεινε ασκητεύοντας αυστηρά στην Πάρο όπου και απέθανε κατά το δεύτερο μισό του 9 ου αιώνα. Ετάφη στον ναό της ιστορικής Μονής Εκατονταπυλιανής. Τα οστά της κατά θαυμαστό τρόπο ευρέθησαν στην Ικαρία και φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Λευκάδος, όπου η αγία τιμάται δεόντως.

ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΣΙΓΡΙΑΝΗΣ

Εδέχθη τις πιέσεις του αυτοκράτορα εικονομάχου Λέοντα του Αρμενίου για προσχώρηση στην μερίδα των εικονομάχων. Η αντίσταση του Θεοφάνη είχε ως αποτέλεσμα να εγκλεισθεί στη Μονή του Σεργίου και Βάκχου και αργότερα επί δύο χρόνια αυστηρά να φυλακισθεί στην Κωνσταντινούπολη, πιεζόμενος συχνά στο να συμπράξει με τους εικονομάχους. Ούτε η φυλακή όμως έκαμψε τον Θεοφάνη. Γι’ αυτό και εξορίστηκε στη Σαμοθράκη όπου και πέθανε, το δε άγιο λείψανό του έγινε πηγή θαυμάτων.

ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑΝΙΔΕΣ

Αν τα ονόματά τους και το έτος του μαρτυρίου του δεν μας είναι γνωστά, γεγονός είναι ότι κατάγονται από τη Λέσβο, αλλά και μαρτύρησαν σ’ αυτή. Ο άγιος Νικόδημος Αγιορείτης στο πασίγνωστο Συναξαριστή του αναφέρει για αυτές του παρακάτω στίχους: «αι άγιαι πέντε κόραι αι από Λέσβου / ξίφει τελειούνται. / Αθληφόροι τίθησι Λεσβίας κόρας / μίαν, δύο, τρεις, τέσσερες, πέντε ξίφος» .

ΟΣΙΟΙ ΑΥΤΑΔΕΛΦΟΙ ΔΑΥΙΔ, ΣΥΜΕΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Και οι τρεις άγιοι γεννήθηκαν στη Μυτιλήνη τον 8 ο αιώνα. Ο Δαβίδ γεννήθηκε πρώτος. Σε ηλικία 16 ετών εδέχθη την κλήση να ντυθεί το μοναχικό σχήμα. Σύμφωνα με τη βιογραφία του, μια ημέρα εκεί που έβοσκε τα πρόβατα, είδε τον άγιο Αντώνιο να του επιδεικνύει ως τόπο άσκησης το βουνό Ίδη απέναντι από τη Μυτιλήνη. Σ’ αυτό έζησε αυστηρότατα επί τριάντα περίπου χρόνια.  Ο Δαβίδ Εκοιμήθη σε ηλικία 66 ετών έχοντα ως μαζί του τον αδελφό τον κατά πολλά έτη νεότερο αδελφό του Συμεών, τον οποίο βέβαια μετά τη κοίμησή του σύστησε να πάει στη γενέτειρά του Μυτιλήνη και να γίνει στυλίτης μοναχός. Πράγματι ο Συμεών κοντά στην Παναγιά του Μώλου στο νότιο τμήμα του λιμανιού της Μυτιλήνης έστησε μια κολώνα και σ’ αυτή, έχοντας δεμένα τα πόδια του και τη μέση του ασκήτεψε παίρνοντας κοντά του και τον έτερο αδελφό του Γεώργιο, ο οποίος αργότερα έγινε Πρεσβύτερος και σε ηλικία 80 ετών Επίσκοπος Μυτιλήνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μεθόδιο. Η εικονομαχική πολιτική του αυτοκράτορα Θεοφίλου, ανάγκασε του δύο αδελφούς σε εξορία.

Δείτε περισσότερα στην  Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ