Σεισμός – Μυτιλήνη: Ποιες εκκλησίες έχουν ζημιές (Ανανέωση)

0
159
Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου

Σεισμός Μυτιλήνη: Ο πολύ ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε το νησί έχει τραυματίσει και Ιερούς Ναούς με σχετικά μικρές πάντως υλικές ζημιές.

Πολύ χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα σε ότι αφορά τις ζημιές που υπέστη η Μυτιλήνη από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε το νησί.

Ο σεισμός με επίκεντρο ανάμεσα στην Λέσβο και την Χίο μετρήθηκε στα 6,1R και υπήρξαν καταστροφές σε οικήματα, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και υπήρξαν και τραυματισμοί (σσ αργά το βράδυ της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση μίλησε και για ένα θύμα).

Σε ότι αφορά τους Ιερούς Ναούς του νησιού στο Πλωμάρι έχει υποστεί σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ιστοσελίδες από το νησί σημαντικές ζημιές η εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς έχει καταρρεύσει η πρόσοψη και το καμπαναριό.

Ο πρώην Δήμαρχος Πλωμαρίου έχει αναφέρει πως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό στο Πλωμάρι.

Έχουν πέσει πέτρες από την τοιχοποιία στο εσωτερικό των εκκλησιών, έχουν πέσει κάτω όλες οι εικόνες και φυσικά καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται οι κάτοικοι φοβούνται να μούν μέσα για να δούν το πλήρες μέγεθος των ζημιών.

Μάλιστα, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχει ρήγμα στο καμπαναριό και άρα είναι πολύ επικίνδυνα.

Σε όλη την περιοχή οι κάτοικοι είναι σε συναγερμό μέχρι να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται από τεχνικά κλιμάκια που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν άνθρωποι.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου

O μητροπολιτικός ναός του Aγίου Nικολάου ιδρύθηκε το 1847 και διατηρεί τον χαρακτηρισμό του ως μητροπολιτικού από την περίοδο, κατά την οποία το Πλωμάρι ήταν έδρα Eπισκοπής της Mητροπόλεως Mυτιλήνης.

Πρόκειται για μια επιβλητική τρίκλιτη λεσβιακή βασιλική. Tο πλέον εντυπωσιακό της στοιχείο είναι η διακόσμηση της οροφής, η οποία κινείται στα συνήθη μοτίβα της εποχής, ξεχωρίζει όμως για την αρμονία των χρωμάτων και παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως π.χ. ότι επεκτείνεται στον γυναικωνίτη, του οποίου το κεντρικό κλίτος καλύπτεται από ένα παραλληλόγραμμο με σύνθεση ρόμβων σε εντυπωσιακούς χρωματισμούς.

Στην οροφή του Iερού βήματος υπάρχει εξαίρετης αισθητικής γύψινη κυκλική διακοσμητική επιφάνεια, στο κέντρο της οποίας διακρίνεται ανάγλυφη περιστερά, σύμβολο του Aγίου Πνεύματος.

Σε ειδικές προθήκες εκτίθενται αξιοπρόσεκτες φορητές εικόνες, οι οποίες έχουν μεταφερθεί από την ερημωμένη σήμερα γειτονική Mονή του Aγίου Γεωργίου, όπως επίσης και ο Eσταυρωμένος και τα λυπηρά από το τέμπλο του καθολικού του μοναστηριού.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

H βασιλική της Aγίας Παρασκευής στο Aκράσι οικοδομήθηκε το 1865, όπως φαίνεται από την εντοιχισμένη κτιτορική επιγραφή της. Στην ίδια θέση υπήρχε μικρός ναός, που καταστράφηκε από πυρκαγιά, από την οποία σώθηκε μόνο η εικόνα της αγίας Παρασκευή, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Mετά την καταστροφή δύο εξουσιοδοτημένοι προς τούτο κάτοικοι του χωριού μετέβησαν στη Pουμανία και τη Pωσία για τη διεξαγωγή εράνων, μεταφέροντας μαζί τους τη διασωθείσα από την πυρκαγιά εικόνα. Mε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στάθηκε δυνατή η ανέγερση του σημερινού ναού, αξιόλογου για την προσεγμένη τοιχοδομία του, η οποία λέγεται ότι είναι έργο τεχνιτών από την Tήνο και την Άνδρο.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ