Αγία Αικατερίνη στο Άμστερνταμ: Αγώνας για τον Ιερό Ναό

0
187

Αγία Αικατερίνη στο Άμστερνταμ: Η Ορθόδοξος Μητρόπολις Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη.

Σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε στα τέλη του 2016.

Η Ορθόδοξος Μητρόπολις Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) είχε τη μοναδική ευκαιρία να αγοράσει ένα ναό και κατοικία ιερέως για την ιστορική ορθόδοξη ενορία Αγίας Αικατερίνης στο Άμστερνταμ (Κάτω Χώρες), χάριν ατόκου δανείου, το οποίον θα πρέπει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό.

Δια τούτο, όπως αναφέρει, χρειάζεται την ενίσχυση και στήριξη δια την αποπλήρωση του ποσού της αγοράς του και δια την ανακαίνιση και διαμόρφωση των χώρων του.

Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2016 λειτουργεί κανονικά ο Ναός με ιερατικώς προïστάμενο τον Πρεσβύτερο κ. Αλέξανδρο Κουφουδάκη.

Οι πρώτοι Έλληνες που ήρθαν στις Κάτω Χώρες ήσαν κληρικοί που σπούδασαν τον 17ο αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Τον 18ο αιώνα Έλληνες έμποροι εγκαταστάθηκαν στο Άμστερνταμ. Μέτοικοι από τη Σμύρνη (Μικρά Ασία) ίδρυσαν στο Άμστερνταμ και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις εμπορικά επιμελητήρια για την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων και την πώληση προϊόντων από την Ανατολή.

Η Ελληνική ομογένεια στο Άμστερνταμ συγκροτείτο όχι μόνο από Σμυρναίους εμπόρους αλλά και από Έλληνες από Χίο και Θεσσαλονίκη. Καθώς η κοινότητα μεγάλωνε, ζήτησαν και έλαβαν άδεια το 1752 να ιδρύσουν ορθόδοξη εκκλησία σε μία κατοικία στην Koningsstraat.

Γκραβούρα

Αργότερα, οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις τους γίνονταν σε ένα υπερώο αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη.

Το 1763 η εκκλησία μετακόμισε σε ένα κτήριο στη διεύθυνση Oudezijds Voorburgwal, το οποίο αγοράσθηκε χάρις στο κληροδότημα Έλληνα εμπόρου που εργαζόταν στην Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Έναν αιώνα αργότερα, ελάχιστοι Έλληνες υπήρχαν στην πρωτεύουσα και η εκκλησία, το 1866, έκλεισε.

Διαβάστε την συνέχεια στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ