Ιουλιανός: Ήταν γιος ειδωλολάτρη, από τη χριστιανή μητέρα του διδάχθηκε την πίστη στον Θεό.

0
133
Άγιος Ιουλιανός

Ιουλιανός: Η ιστορία του μας δείχνει την δύναμη της πίστης. Ο μάρτυρας Ιουλιανός ήταν γιος ειδωλολάτρη βουλευτή, όμως υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο με καταποντισμό στη θάλασσα.

Μνήμη του αγίου μάρτυρος Ιουλιανού (21 Ιουνίου)

H Εκκλησία της Κύπρου μας γνωρίζει τον συγκλονιστικό βίο του μάρτυρα Ιουλιανού που αποτελεί παράδειγμα για κάθε Χριστιανό.

Σήμερα τιμάται από την αγία Εκκλησία της Κύπρου η μνήμη του αγίου Τερεντίου, επισκόπου Ικονίου, του μάρτυρα Ιουλιανού από τη Λιβύη, που μαρτύρησε με άλλους τριανταένα χριστιανούς κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, καθώς και του μάρτυρα Ιουλιανού, που καταγόταν από τη Διοκαισάρεια της Κιλικίας.

Ο μάρτυρας Ιουλιανός τα είχε όλα σε ότι αφορά τα υλικά αγαθά καθώς ήταν γιος ειδωλολάτρη βουλευτή, από τη Διοκαισάρεια, ήταν ωστόσο γιός χριστιανής μητέρας από την οποία και διδάχθηκε την αληθινή πίστη στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Σε ηλικία 18 χρονών, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα Μαρκιανό, ο οποίος προσπάθησε, με υποσχέσεις, απειλές και διάφορες τιμωρίες, να τον εξαναγκάσει να αρνηθεί την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Ο νεαρός Ιουλιανός παρέμεινε σταθερός, παρά τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία είχε υποβληθεί.

Τέλος, όπως αναφέρει το κείμενο του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου παρέδωσε το πνεύμα του στον Χριστό, υπομένοντας μαρτυρικό θάνατο με καταποντισμό στη θάλασσα.

Πανηγυρικό λόγο στη μνήμη του μάρτυρα Ιουλιανού συνέταξε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ