Αγία Σοφία: Η άγνωστη λειτουργία του 1919

0
131

Αγία Σοφία: Οι προκλήσεις των Τούρκων στο παγκόσμιο μνημείο και σύμβολο της Ορθοδοξίας θυμίζουν μια άγνωστη ιστορία που συνέβη το 1919.

Όλοι γνωρίζουν ότι η τελευταία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και μετά η Πόλη αλώθηκε από τους Οθωμανούς.

Κι όμως, όπως μας θυμίζει το SIGMALIVE το 1919, κάποιος τολμηρός παπάς από το Ρέθυμνο, ο Λευτέρης Νουφράκης, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να τη λειτουργήσει, αψηφώντας την τουρκική απειλή…

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως οι Τούρκοι έκαναν τα σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας στις ελληνικές αρχές.

Ο Βενιζέλος από την μεριά του αν και επισήμως αποδοκίμασε την ενέργεια, λέγεται,  ότι ζήτησε να μεταβιβάσουν ιδιωτικά τα συγχαρητήρια στον πατριώτη και συνονόματό του παπά.

Ο Λευτέρης Νουφράκης, δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά διακρινόταν για το φλογερό πάθος του για την Ορθοδοξία και την ελευθερία.

Πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Συμμετείχε και στις μάχες. Τραυματίστηκε μάλιστα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Σμύρνη για αρκετό διάστημα. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ακόμα και το 1940, λίγο πριν πατήσει τα 70, πήγε εθελοντής στα βουνά της Αλβανίας.

Επαθε κρυοπαγήματα, μεταφέρθηκε στην Αθήνα μετά την κατάρρευση και πέθανε στις 5 Αυγούστου 1941 γεμάτος πίκρα.

Διαβάστε το συγκλονιστικό αφιέρωμα στο sigmalive κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ