Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Παρέμβαση με νόημα για την Υγεία

0
179
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Με μια καταλυτική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως «η ηθική της υγείας δεν μπορεί να είναι ηθική σκοπιμότητας. Γιατί η απανθρωπία πάντα ελλοχεύει».

Την γλώσσα της αγάπης και της αλήθειας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώπιον μεγάλου πλήθους συμμετεχόντων και διερμηνεύοντας τις αγωνίες και τις σκέψεις του απλού λαού για την Υγεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρέστη στην εκδήλωση «Η Οικονομία και η Ηθική στην υγεία» στα Ιωάννινα και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ηθικής στην ιατρική πράξη και την υγεία.

Με εύστοχα τοποθετημένα επιχειρήματα ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής και τόνισε βάζοντας ερωτήματα που υπάρχουν στον καθένα πως «η πρόοδος της τεχνολογίας, η εξέλιξη των φαρμάκων, των θεραπειών, η εν γένει επιστημονική έρευνα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, η διαφαινόμενη δυνατότητα του ανθρώπου να προκαθορίσει σε κάποιο βαθμό τη ζωή και να διαχειριστεί κάπως τον πόνο και τον θάνατο, όλα αυτά έχουν ως κοινό τόπο την έντονη παρέμβαση του οικονομικού παράγοντα στο τοπίο της ιατρικής πράξης. Και αυτό εγείρει ερωτήματα. Σχετικοποιείται η αξία της υγείας; Η επιδίωξη του κέρδους καθορίζει την ποιότητα της θεραπείας; Και τόσα άλλα. Από την άλλη πλευρά, είναι σκόπιμες θεραπείες που παρατείνουν τεχνητά τη ζωή σε σημείο ο ασθενής να χάνει κάθε αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη θαλπωρή των οικείων, συνδεδεμένος με μηχανήματα, που παρατείνουν απλώς μια επιβίωση; Είναι ηθικό αυτό;».

Καταλυτική ήταν και η αναφορά του στον Μ. Βασίλειο.

«Φέρνοντας στο νου μας τον ανάργυρο αυτόν γιατρό αλλά και ισχυρό διοικητικό και οργανωτικό νου, τον ηθικά ακέραιο άνθρωπο, μπορούμε να κατανοήσουμε πως μέσα στην προοπτική της αγιότητας του βίου και της θυσιαστικής προσφοράς για τον ασθενή συνάνθρωπο μπορεί να έχει θέση και η στόχευση για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της υγείας· που και την έρευνα μπορεί να προάγει. Το πώς η θεραπεία θα είναι περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική. Το πώς ο ασθενής δεν θα καθίσταται έρμαιο θεραπειών που τον εξαθλιώνουν και οδηγούν συχνά σε ένα παρατεταμένο θάνατο μέσα στις σκληρές συνθήκες μιας μονάδας εντατικής θεραπείας. Και τόσα άλλα» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όπως τονίζει σχετική ενημέρωση από την Εκκλησία της Ελλάδος ο ίδιος σημείωσε πως εκείνο που παραμένει αδιαπραγμάτευτο είναι η προσήλωσή μας στο αγαθό της ζωής συμπληρώνοντας πως «δεν θέλουμε τον θάνατο και τον πόνο. Και αυτό το αγαθό δεν μπορεί ποτέ να σχετικοποιηθεί και να θυσιασθεί στο βωμό του κέρδους, είτε της οικονομικής σκοπιμότητας. Η ηθική της υγείας δεν μπορεί να είναι ηθική σκοπιμότητας. Γιατί η απανθρωπία πάντα ελλοχεύει. Οφείλουμε να στοχεύουμε στην αρετή. Η αρετή να καθίσταται κριτήριο του οικονομικού πλαισίου της υγείας. Όχι το αντίθετο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ