Απόστολος Παύλος: Αυτός είναι ο Ιερός Ναός στην Κόρινθο που θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός

0
102
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Απόστολος Παύλος: Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός. Διαβάστε την ιστορία του.

Το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.

Αξίζει να διαβάσουμε την ιστορία αυτού του Ιερού Ναού.

Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου Κορίνθου

Ο Ιερός (Καθεδρικός) Ναός του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου έχει κτισθεί στη θέση παλαιοτέρου Ναού του Αποστόλου των εθνών, κατεδαφισθέντος από μεγάλο σεισμό το έτος 1928 και βάσει αντισεισμικού αρχιτεκτονικού σχεδίου του Κορινθίου αρχιτέκτονα Νικολάου Κοτσερώνη.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:
Απόστολος Παύλος: «Παύλος απόστολος Χριστού» ή «Παύλος δούλος Ιησού Χριστού»

Εγκαινιάσθηκε το έτος 1936.

Ο ρυθμός του μεγαλοπρεπούς Ναού της Ανατολικής πόλεως είναι σταυροειδής μετά τρούλου με εναρμονισμένα μοντέρνα αρχιτεκτονικά στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό.  Τα τρία θυσιαστήρια του Ναού είναι αφιερωμένα στον Απόστολο Παύλο (το κεντρικό), και στους συνεργούς του τα άλλα δύο, Απόστολο Τιμόθεο (στο νότιο κλείτος) και Απόστολο Τίτο (στο βόρειο κλείτος).

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:
Απόστολος Παύλος: Που γιορτάζεται σήμερα η μνήμη του ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εντός του Ναού υπάρχει αίθουσα για βαπτιστήριο, αίθουσα συνεδριάσεων του εκκλησιαστικού συμβουλίου καθώς και εξομολογητήριο με αίθουσα αναμονής.

Στον προαύλιο χώρο του, που καταλαμβάνει με το Ναό ένα οικοδομικό τετράγωνο της πόλης, υπάρχει κωδωνοστάσιο τριάντα τριών μέτρων (όσα τα χρόνια του επιγείου βίου του Κυρίου), καθώς και τα παρεκλήσια επ’ ονόματι των αγίων Κυριακού του αναχωρητού και Νεκταρίου Πενταπόλεως.

(πηγή πληροφοριών η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ