Κύριλλος Λούκαρις: Ο Κρητικός Πατριάρχης, που έγινε εθνομάρτυρας

0
180
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΛΟΥΚΑΡΙΣ

Κύριλλος Λούκαρις: Τον στραγγάλισαν. Το πτώμα του ρίχτηκε στη θάλασσα. Το βρήκαν ψαράδες και το έθαψαν. Οι εχθροί του όμως τον ξέθαψαν και τον ξανάριξαν στη θάλασσα.

 Είναι κάποιοι δρόμοι στο Ηράκλειο της Κρήτης,  που απλά τους διαβαίνεις κάθε μέρα και αν ψάξεις λίγο παραπάνω την ονοματοδοσία τους ανακαλύπτεις απίστευτες ιστορίες που για πολλούς παραμένουν άγνωστες!

Κύριλλος Λούκαρις… Ο Πατριάρχης που ίδρυσε το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο στην Κωνσταντινούπολη!

 …Τον έκλεισαν σε κάποιο φρούριο του Βόσπορου και τον στραγγάλισαν στις 27 Ιουνίου 1638. Το πτώμα του ρίχτηκε στη θάλασσα όπου το βρήκαν ψαράδες και το έθαψαν. Οι εχθροί του όμως ξέθαψαν το σώμα του και το ξανάριξαν στη θάλασσα, αλλά βρέθηκε και πάλι απ΄ όπου και πάλι περιήλθε σε χέρια χριστιανών και ετάφη….

 

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Χάνδακα ,στις 13 Νοεμβρίου του 1572.Λένε πως ο πατέρας του ήταν μάλλον ήταν ιερέας.

Πρώτος του δάσκαλος θεωρήθηκε ο  Μελέτιος Βλαστός, και ύστερα, χάρις στην μέριμνα του θείου και μέντορά του Μελέτιου Πηγά πήγε στη Βενετία, όπου σπούδασε κοντά στο Μάξιμο Μαργούνιο ο οποίος του έμαθε ελληνικά, λατινικά, ιταλική γλώσσα και θεολογία.

Αργότερα πήγε στην  Πάδοβα κοντά στον Παύλο Σάρπα και στον Τσεζάρε Κρεμονίνι. Επισκέφτηκε την Γενεύη, Ολλανδία, και Γερμανία και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνοντας στον θείο του Μελέτιο Πηγά έγινε μοναχός στην Αλεξάνδρεια το 1593 και μετονομάστηκε Κύριλλος.

O Πηγάς τον έκανε πρωτοσύγκελο του Πατριαρχείου και τον έστειλε έξαρχο στην Πολωνία με σκοπό να αποτρέψει την ένωση των ορθόδοξων Ουκρανών και Λευκορώσων με τη Ρώμη. Εκεί στην Πολωνία,  πρόσφερε πολλά στον αγώνα και στην οργάνωση της εκπαίδευσης των ορθόδοξων κοινοτήτων.

Ίδρυσε την Ακαδημία της Βίλνας, που τότε ανήκε στη Πολωνία και σήμερα είναι πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την οποία διεύθυνε και στην οποία δίδασκε συγχρόνως. Στη σλαβική αυτή πόλη ίδρυσε τυπογραφείο, το εφοδίασε με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το προσάρτησε στην Ακαδημία. 

Διαβάστε την συνέχεια στο cretalive.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ