Σύρος: Αυτό είναι το ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο που ήχησε ξανά

0
140
Σύρος Εκκλησιαστικό όργανο

Σύρος: Μετά απο περίπου 70 χρόνια το ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου ήχησε ξανά. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη σε όλο το νησί.

Στην Σύρο έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι από την εξέλιξη που είχε η υπόθεση με το ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Από μελωδικούς ήχους πλημμυρίζει και πάλι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, καθώς ήχησε -μετά από σιγή δεκαετιών- το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888.

Το συγκεκριμένο εκκλησιαστικό όργανο κατασκευάστηκε από τον διάσημο, για την εποχή του, Zeno Fedeli (μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας) και δωρήθηκε την ίδια χρονιά από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών.

Εκεί ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο.

Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας, κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή.

Διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης.

Για αρκετά χρόνια το όργανο παρέμενε «σιωπηλό» και η επισκευή του πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του καθολικού επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Πέτρο Στεφάνου.

Διαβάστε την συνέχεια στο naxospress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ