Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Ενεδύθη το Ιερό Ωμοφόριο του Αγίου Κυρίλλου – λιτάνευσε απότμημα της ηγιασμένης δεξιάς χειρός του Αγίου

0
119
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Άγιος Κύριλλος

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε στην ιστορική Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Στην Αλεξάνδρεια, στην ιστορική Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως (+1638), Πάπα και Πατριάρχου της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας το πρότερον και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Οποίος αγιοκατατάχθηκε προτροπή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ.Θεοδώρου Β΄, με επίσημη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, την 6η Οκτωβρίου 2009.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν αρκετοί πιστοί, καθώς και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ελληνικής Παροικίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Μελετίο τον Πηγά, συμπολίτη, συγγενή και διδάσκαλo του Αγίου Κυρίλλου, τον οποίο και διαδέχθηκε στον Θρόνο της Αλεξάνδρειας, ως άξιος μαθητής του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην μαρτυρική ζωή του Αγίου Κυρίλλου, στους αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας και στην σπουδαία δράση του ως Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και κατόπιν ως Οικουμενικού Πατριάρχου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ενεδύθη το Ιερό Ωμοφόριο του Αγίου Κυρίλλου, το οποίο φυλάσσεται στο Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο και λιτάνευσε απότμημα της ηγιασμένης δεξιάς χειρός του Αγίου, το οποίο εδωρήθη υπό του φιλαγίου νυν Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας κ.Γερασίμου, ως Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, ενώ η Ιερά Λειψανοθήκη εφιλοτεχνήθη υπό του φιλοκάλου Σεβασμ. Μητροπολίτου Κυρήνης κ.Αθανασίου.

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Άγιος Κύριλλος

Την Ιερά Ακολουθία του Αγίου Κυρίλλου συνέταξε ο άριστος υμνογράφος Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρόδου κ.Κύριλλος (Κογεράκης), ενώ την πρώτη φορητή Εικόνα του, αγιογράφησε ο εξαίρετος καλλιτέχνης κ.Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Άγιος Κύριλλος

Αμφότερα, αφιερώθησαν τιμητικά και προσεφέρθησαν από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ.Θεόδωρο Β΄ προς την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο Α΄, κατά την κοινή επίσκεψή τους στην Καππαδοκία, το 2012, με την κάτωθι αφιέρωση:

Βαρθολομαίῳ Ὀρθοδόξων τῷ πρώτῳ

τῆς Κωνσταντίνου θεοκρίτῳ Προέδρῳ

ὁ Ἀλεξάνδρου τῆς λαμπρᾶς Ἀρχιθύτης

οὗπερ ἡ κλῆσις Θεόδωρος τυγχάνει

τιμῆς ἀπλέτου ἕνεκεν καί ἀγάπης

τόδε βιβλίον φιλαδέλφως προσφέρει

ἐν ᾧ ὐμνεῖται Πατριάρχης ὁ μέγας

Κύριλλος θεῖος Λούκαρις ὁ τοὐπίκλιν

ὀ ἀμφοτέρων ἐν τῷ θρόνῳ ἐμπρέψας

Χριστομιμήτου ποιμασίας τοῖς ἔργοις

καί Ἐκκλησίας τόν χιτῶνα κοσμήσας

κόσμῳ στιγμάτων ἀλκίμου μαρτυρίου.

Ας επιδαψιλεύει ο Άγιος Ιερομάρτυς Κύριλλος, πλούσια τα αγαθά της χάριτος και της προστασίας του, σε όσους επικαλούνται την πρεσβεία του προς τον φιλάνθρωπο Κύριο και προς όσους επιτελούν την αγία μνήμη του, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού «τοῦ ἐνδοξαζομένου ἐν ταῖς μνήμαις τῶν Ἁγίων».

Με πληροφορίες από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ