Θρησκευτικά: «Ορισμένοι από τους Ιεράρχες μας υποτιμούν τους Θεολόγους και το έργο τους».

0
122
Μητρόπολη Τορόντο Ιησούς παιδιά

Θρησκευτικά: Απάντηση στα όσα είπε ο Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ δίνει Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.

Την άποψη πως «ορισμένοι από τους Ιεράρχες μας υποτιμούν τους Θεολόγους και το έργο τους» εκφράζει σε κείμενο του που δημοσίευσε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων στον ιστότοπο της ο Δημήτριος Βογιατζής, Θεολόγος Καθηγητής του 3ου ΓΕΛ Υμηττού, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.

Αφορμή για να εκφράσει τις θέσεις του στάθηκε η τοποθέτηση του του Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με τους Θεολόγους ο Σεβασμιώτατος προχώρησε σε άδικες και απαξιωτικές για το έργο των Θεολόγων Καθηγητών κρίσεις οι οποίες όπως λένε είναι και ανακριβείς.

Ειδικά δε για την θέση ότι «κανείς δεν γίνεται χριστιανός μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας» λένε ότι «ἡ πίστις ἐξ ἀκοῆς, ἡ δὲ ἀκοὴ διὰ ῥήματος Θεοῦ» (Ρωμ. 10, 17).

Ο λόγος του Θεού σημειώνουν οι Θεολόγοι έχει τη δική του δυναμική, που δεν εξαρτάται από τις αδυναμίες του καθενός. Συνεπώς, έχουν μεγάλη σημασία ο τρόπος και τα μοντέλα διδασκαλίας, τα εγχειρίδια, και τελικά το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος.

Είναι εντελώς διαφορετικό να διδάσκεται ο Χριστιανισμός, ως ιστορία της θείας Οικονομίας, δηλαδή της ἐν Χριστῷ σωτηρίας, η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, η Πατερική Θεολογία και η ιστορία της Εκκλησίας και διαφορετικό να συνεξετάζεται με άλλες μεγάλες θρησκείες, ως μια επί μέρους έκφραση κάποιου ανύπαρκτου θρησκευτικού φαινομένου υποστηρίζουν οι Θεολόγοι που λένε ότι το διαθρησκειακό μάθημα που εισάγεται με τα Νέα προγράμματα βασίζεται αποκλειστικά στη δεύτερη μέθοδο.

Δείτε όλη την σχετική τοποθέτηση στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ